Danmark förlänger gränskontroller

avTT

Foto: Emil Langvad/TT
Danmarks integrationsminister Inger Støjberg vid ett tidigare möte med justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivfoto.

Danmark förlänger sina extrainsatta gränskontroller, återigen med hänvisning till risken för terrorism.

"Det finns fortsatt ett allvarligt terrorhot mot Danmark och ett avsevärt tryck på Europas yttre gränser. Därför anser regeringen att gränskontrollen är nödvändig för att värna om Danmarks säkerhet", säger utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg i ett pressmeddelande, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Samtidigt räknar hon med att övriga Schengen-länder som infört gränskontroller – däribland Sverige – också kommer att ta liknande beslut inom kort.

– Vi är ett antal länder som håller mycket tät kontakt när det handlar om att förlänga gränskontrollerna. Jag vet att de också kommer med besked snart, säger Støjberg enligt Ritzau.

Den danska förlängningen gäller i ytterligare sex månader. Nuvarande kontroller skulle annars ha löpt ut den 11 november.

Utöver Danmark och Sverige har Tyskland, Österrike och Norge återinfört gränskontroller inom Schengen-systemet som en följd av flyktingkrisen från 2015 och framåt.

ARTIKELN HANDLAR OM