Kriminella hjälper polisen för att lösa mordet på Shayan

Många människor har hört av sig till polisen med uppgifter om mordet på 22-åriga Shayan Gaff.

Bland dem som vill hjälpa till i utredningen finns grovt kriminella – som normalt håller sig så långt ifrån ordningsmakten som möjligt.

– Det här är så fruktansvärt att i alla fall några stycken i gängmiljön vill bidra till att vi får klarhet i vad som hänt, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare.

Han var glad, öppen och social. Han läste till lärare och såg fram emot att få arbeta med ungdomar som riskerade att hamna snett. Han stortrivdes med livet, och hade nyligen flyttat tillbaka till Stockholm för att vara närmare familjen.

Men en söndagskväll i slutet av oktober tog allt slut. Då sköts 22-årige Shayan Gaff med flera skott utanför en restaurang. Han dog senare på sjukhus.

Polisens hypotes är att mördaren egentligen var ute efter någon annan. Utredningsarbetet leds av kriminalkommissarie Fredrik Gårdare.

– Mycket tyder på att det är en helt oskyldig och utomstående person som på ett fruktansvärt sätt drabbats av gängvåldet, säger han.

– Vi lägger alla tillgängliga resurser på det här. Det är bedrövligt att vi inte lyckats komma tillrätta med gängproblematiken.

Kriminella hör av sig

Fredrik Gårdare är förtegen om hur utredningen fortskrider. Han uppger dock att ett stort antal personer har tagit kontakt med polisen.

– Det har varit många som hört av sig. Däribland finns några personer i gängmiljön som normalt sett inte är så samarbetsvilliga.

– Uppfattningen vi har är att den här händelsen är så fruktansvärd att även kriminella vill bidra till att vi får klarhet i vad som har hänt och varför.

”Gör vårt yttersta”

Mordet på Shayan visar hur hela samhället drabbas av den organiserade brottsligheten, menar Gårdare.

– Det finns en uppfattning ute bland folk att det bara är kriminella som skjuter varandra i förorterna. Men vi har flera fall på senare tid där oskyldiga råkar illa ut bara för att befinner sig på fel plats. Det är en mycket bekymmersam utveckling, säger han.

Hur bedömer du chanserna att detta klaras upp?

– Jag gör aldrig sådana bedömningar. Men vi gör vårt yttersta för att lösa det här fallet. Vi får se om det räcker.

Polisen är fortfarande intresserad av att komma i kontakt med personer som har information om händelsen. Vet du något, ring polisen på 114 14.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln