Zabiba och kungen

NYHETER

Läs ett utdrag ur Saddam Husseins mest kända roman

Foto: Omslaget till ”Zibaba och kungen”.

Ur första kapitlet

Irak har alltid varit profeternas och de heliga budskapens land. Landet för civilisation, handel och renhet. Här växte de första grodorna. Här rann mjölken i brösten som ett tecken för livet. Här startades världen med dess renhet och synder och med livets sötma och surhet. Här på denna jord öppnas portarna upp mot den högsta himmeln eller ned till helvetet för de ska stekas där.

Detta är Irak, Somars, Wakeds, Ashours, Al Hadars, Bagdads och Samarras land. Dett är landet för varje ärofull falk och för varje vacker kvinna. Utan Irak så skulle inte solen ha skapats och månen skulle inte hitta sin bana i skyn. Utan Irak skulle inte någon växt ha stått upp på sin stjälk, förtjusande för odlare och en pina för de otrogna. Utan Irak skulle inte regnet ha fallit ?

I Irak stora land, som är så rik med historier om sina ryttare, byggare, arbetare och troende.. nere på slätten och upp i bergen. I sumpmarkerna där månen återspeglas på dess rinnande vattens yta under en månbelyst natt. Här hittar man allt som är underlig, alla motsatser och allt som man gillar bland dessa ting?

Dock kan lurendrejerier inte födas i Irak och det finns ingen plats för skojare här. En gång för länge sedan ? så berättade en gammal gumma från vår by, där jag och min familj levde. Jag kallade henne för mormor. Hon var en klok och intelligent gumma som hela byns befolkning, män och kvinnor, sökte upp för att få råd och tips. Hon var också byns medicingumma, som var älskad av pojkar ock flickor som tillsammans med vuxna älskade att lyssna på hennes berättelser. En dag berättade hon följande historia för oss:

En gång för länge sedan fanns det en mäktig kung. Han dominerade stora områden och alla böjde sig inför honom för att visa sin respekt, kärlek och tro samt de som kände rädsla av saker som de har gjort. Detta hände långt innan Gud velat genom sina profeter och budbärare att sätta tydliga gränser för det som är tillåtit och de förbjudna ting-. Detta skedde långt innan människor började lyda Guds ord och regler. Många människor underkastade sig konungens höghet, av egen vilja eller på grund av att de var tvungna. Detta skedde efter det att denna konung blivit de fyra väderstreckens konung.

Ur andra kapitlet

Alla tiders konung blev otroligt kär i Zabiba (Russinet). Här få ni höra hur han blev så kär: En dag beordrade kungen sin hovmarskalk att tillåta konungens gäst att komma in till konungens privata svit när hon anländer till palatset. Konungen gav sina vakter inga detaljer om henne. Hovmarskalken tyckte att det var konstigt att kungen själv meddelat gästens ankomst och inte genom sin hovmarskalk. Hovmarskalken samlade huvudportens vakter och beordrade dem att ta på sig sina uniformer och att vara beredda för att ta emot kungens gäst. Vaktchefen sade att porten skall öppnas samtidigt från både sidorna och att kungens gäst heter Russinet.

Ur tredje kapitlet

Portvakten hörde fotsteg och han stirrade i mörkret. Han såg en människas silhuett närma sig. Han tog fram sin pilbåge och laddade den. Han väckte de andra vakterna som låg och sov och skrek med en hörbar röst: Stopp där du är!

Russinet skrek med en darrig röst: Snälla? skjut inte mot mig. Jag är Ru.. ssi?net. Ku..ngens gäst.

- Russinet? Är du kungens gäst?

- Ja! Svarade hon mödosamt. Hon bekräftade sitt jakande med en rörelse med huvudet.

- Välkommen? Du är välkommen.

Läs mer:

Översättning: Nael Touqan , Auktoriserad translator