Alkohol för 735 miljoner till midsommar

NYHETER

Det kommer supas som aldrig förr till midsommarhelgen. Svenska folket köper sprit för nära 735 miljoner kronor – bara under själva midsommarveckan. Sannolikt kommer konsumtionen att fortsätta öka.

Alkoholkonsumtionen har stadigt ökat de senaste åren och trots större tillåtna införselkvoter från EU har Systembolaget noterat en växande försäljning år för år.

– Vi vet inte riktigt hur det blir i år, men troligen kommer vi sälja fyra fem procent mer jämfört med i fjol, säger Björn Rydberg på Systembolaget om årets midsommarförsäljning.

En vanlig vecka förra året sålde Systembolaget 6,4 miljoner liter alkohol. Under fjolårets midsommarvecka däremot bar svenska folket hem 10,7 miljoner liter berusningsdrycker.

Kryddat brännvin

Klassikerna öl och nubbe sätter sina tydliga spår i statistiken. Kryddat brännvin är den stora vinnaren med en ökning på 423 procent. Volymmässigt toppar dock ölförsäljningen med 5,7 miljoner sålda liter och en ökning med 82 procent jämfört med en genomsnittsvecka.

En annan uppstickare är alkoläsken som är populär främst bland ungdomar. Från att ha haft sin storhetstid i början av nittiotalet är den nu åter på frammarsch. Under årets första fem månader har Systembolaget sålt tre gånger så mycket alkoläsk som under samma period förra året.

– Marknadsföringen är inte lika inriktad på minderåriga nu som för tio år sedan, men det är ändå främst ungdomar som dricker den, säger Björn Rydberg.

Tror på fortsatt ökning

Alkoholläkare Sven Andréasson är inte överraskad av svenskarnas ökade alkoholkonsumtion.

- Vi har haft långtgående restriktioner som man nu lättar på och då är det naturligt att drickandet återgår till samma nivåer som förut. Konsumtionen kommer sannolikt fortsätta att öka, säger han.

Det farligaste med dagens drickande är att svenskarna traditionellt dricker vid få tillfällen men då desto mer. Enligt Andréasson kan en vuxen man dricka 14 glas vin eller starköl i veckan utan att det är farligt, däremot ska man inte dricka mer än fyra glas vin alternativt starköl vid samma tillfälle. För kvinnor gäller två tredjedelar av ransonen.

– Folk överskattar alkoholmängden och de positiva effekter den har. Det räcker med ett till två glas vin eller öl och därefter ett glas varannan timme för att nå maximal effekt. Därefter går det bara utför, säger han.

Systembolagets försäljning i midsommarveckan

Försäljning i 1000-tals liter.

Åsa Asplid