”De unga flickornas aborter bekymrar mig”

Publicerad:
Uppdaterad:

Läs chattet med Christina Doctare

En ökad exploatering av flickor har skapat en oroande ökning av aborter bland tonårsflickor.

Det sa läkaren och katoliken Christina Doctare när hon chattade med läsarna.

Här är hela chattet.

säger: Är du för eller emot abort?

Christina Doctare säger: Inte så enkelt att besvara. Jag tror inte på att förbjuda eller kriminalisera abort i Sverige, men jag tror att vi måste tänka efter vad som hänt under de här 30 åren som abortlagstiftningen har funnits. Jag hänvisar till min artikel om ni vill veta mer.

Lemmy säger: Jag förstår inte: På vilket sätt har aborträtten blivit en kvinnofälla?

Christina Doctare säger: Samhället har inte tagit tag om de andra frågorna som handlar om kvinnors rättigheter i samhället. Rätt till hälsa, rätt att inte känna rädsla (Freedom from fear), att slippa våld och framför allt sexuellt våld. Därför menar jag att det inte är en helhet som man plockat fram, utan bara en del av kvinnors rättigheter. Detta gör att kvinnor har andra svåra situationer som är kopplad till frågan om abort.

kulan säger: Vad menar du att tjejerna får betala hela priset?

Christina Doctare säger: Då menar jag att det är kvinnorna som står med beslutet att genomgå en abort, som faktiskt betyder, inte baras ett fysiskt ingrepp, utan ett som påverkar även psykiskt. I de fall där det finns en stöttande man med är det naturligtvis jättebra, och det kanske inte är lika problematiskt för dem. Vad jag vill rikta mitt fokus är att det ofta är unga kvinnor som hamnar i denna situationen, och för dem blir det ofta ett ensamt beslut.

Jacke från gullringen säger: I vilken ålder är abort vanligast...? Är det oftast min mammas ålder eller min flickväns ålder??

Christina Doctare säger: Vad som bekymrar mig är de unga flickornas aborter, och det är där vi ser en ökning. Tonårsaborterna går upp. Det har att göra med en ökad exploatering av flickor. För närvarande tycks det enda sättet att få bekräftelse på vara det sexuella.

CF säger: Varför är argumentet mot abort om att fostret har rätt till ett liv ett dåligt argument?

Christina Doctare säger: Det är det här som är problematiskt. Den nya medicinska forskningen visar på att det blir ett liv i befruktiningsögonblicket och då är det alltså ett levande väsen. Tidigare ansåg läkarvetenskapen att det inte var ett "liv" och därför har man också satt fri abort från den 12:e till den 16:e veckan.

Kajsa säger: Varför har abortmotståndarna vind i seglen just nu - om man ser till den europeiska opinionen?

Christina Doctare säger: Det tror jag handlar om att människor börjar fundera på värdegrunden i sina liv, eller snarare avsaknaden av grundläggande värden.

brolle säger: hejsan. Hur vanligt är det att kvinnor blir permanent skadade av att ha gjort abort - typ sterila och liknande?

Christina Doctare säger: Tyvärr inte alls ovanligt framförallt i de länder där abort använts som preventivmetod. Jag vet inte om det finns några färska studier på infertilitet kopplad till tidigare genomgångna aborter. Det vore en fråga för den medicinska vetenskapen att svara på.

Jossan säger: Jag har en fråga, kanske lite svår men... hur vanligt är det med abort? Själv är jag emot abort. Jag själv är adopterada och är mycket glad att jag kom till världen. Min biologiska mamma tyckte att hon var så ung 15 år så hon tog ett mycket bra beslut att adoptera bort mig till min underbara familj.

Christina Doctare säger: Den senaste statistiken har statistiska centralbyrån, SCB, men det rör sig om cirka 30 000 aborter per år. Jag är glad över att du ser så på din tillvaro. Jag är också tacksam för att jag är vid liv.

aftonbladet.se

Publicerad: