”Phuket kan ha flyttats 15 centimeter”

NYHETER

Forskare oroas över spricka i havsbotten efter skalvet

Forskare i Thailand har upptäckt en spricka i havsbotten som kan ha orsakats av skalvet den 26 december.

Det finns också tecken på att ön Phuket med omgivningar har flyttats 15 centimeter, skrev thailändska massmedier på torsdagen.

– Vi har skickat ut en grupp som ska undersöka preliminära rapporter om att Phuket och området omkring har flyttats mot sydväst, sade forskaren Chugiat Wichiencharoen.

Phuket-områdets påstådda lägesrubbning har iakttagits av en grupp experter från Frankrike, Indonesien, Malaysia, Nederländerna och Thailand. De rapporterade vad de sett till Chulalongkorn-universitetet, som leds av Chugiat Wichiencharoen.

Två millimeter per år

– Förändringen är stor om man betänker att det i vanliga fall rör sig om cirka två millimeter per år, sade Chugiat.

Flyttningen är inte märkbar för folk som bor i området.

Geologer är mera oroade av en tio centimeter bred spricka som upptäckts utanför kusten i provinsen Ranong, längs en förkastning i jordskorpan som går över gränsen mellan Thailand och Burma, skriver tidningen Bangkok Post på torsdagen.

Bubblor i vattnet

Enligt tidningen har folk bosatta i trakten sett ”en ström av bubblor komma upp från sprickan, fler och fortare än från kokande vatten”.

Chefen för Thailands geologiska byrå säger till The Nation, en annan engelskspråkig thailändsk tidning, att en kilometerlång spricka tycks ha uppstått ungefär en halv kilometer från kusten och sju meter under vatten.

Förkastning kan ha väckts

– Det är möjligt att jordbävningen den 26 december har väckt den sovande Ranongförkastningen. När en förkastning blir aktiv släpper den upp bubblor, säger han.

Han spekulerar inte i vilka konsekvenserna skulle bli om det stämmer att förkastningen har aktiverats.

Jordbävningen på annandag jul uppmättes till 9,0 på Richterskalan, en av de största som har registrerats.