Känner du igen våra ministrar?

NYHETER

Varannan svensk vet inte vilka de är - vet du?

1 av 8 | Foto: 1.

Regeringen består av 22 statsråd med ansvar för stora och viktiga frågor. Det är dock ingen garanti för att bli känd. Det visar Aftonbladet/Sifo.

En tredjedel av statsråden är så okända att inte ens hälften av svenska folket känner till dem.

Regeringens mesta doldis är biståndsminister Carin Jämtin. Två av tre vet inte vem hon är.

En tredjedel, sju stycken, av statsråden är så pass okända att inte ens hälften av svenska folket vet vilka de är. En av dem är socialminister Berit Andnor. Trots att hon sitter på en av regeringens allra tyngsta poster vet sex av tio inte vem Berit Andnor är.

En annan som borde vara mer känd är finansminister Pär Nuder. Vid sidan om statsministern är chefen för finansdepartementet regeringens viktigaste kugghjul. Det är kring honom en stor del av regeringsarbetet snurrar.

Men medan praktiskt taget alla känner till företrädaren Bosse Ringholm vet var femte inte vem Nuder är. Det är dock en väldig förbättring jämfört med förra året. Då hade hela 55 procent inte hört talas om Nuder, då samordningsminister.

Kändisar och doldisar

Regeringen kan grovt räknat delas in i tre kategorier.

Superkändisarna. I den gruppen ingår alla statsråd som minst 90 procent av väljarna säger sig känna till. De är sammanlagt sju med veteraner som Göran Persson, Mona Sahlin och Bosse Ringholm i spetsen.

De halvljumma. Här finns de som mellan 11 och 50 procent säger sig känna till. Gruppen består av åtta personer och är en blandning av människor med lång erfarenhet och nykomlingar.

Till dem som trampat maktens korridorer under lång tid hör Thomas Östros, Ylva Johansson och Pär Nuder. Skolminister Ibrahim Baylan är tillsammans med förre tv-journalisten Jens Orback mest kända av dem som blev statsråd i höstas.

Doldisarna. Gruppen består av sju statsråd som inte ens hälften av svenska folket känner till. Här ingår förutom socialministern också förskoleminister Lena Hallengren och migrationsminister Barbro Holmberg. Att hon numera är golfproffset Tiger Woods svärmor har inte hjälpt.

Okända - efter flera år

Lång tjänstgöringstid i regeringen och hög kändisfaktor brukar gå hand i hand. Men ingen regel utan undantag. Den för svenska folket minst kända trion Carin Jämtin, Sven-Erik Öster-berg och Berit Andnor kom in i regeringen 2003, 2004 och 2002. Men Berit Andnor har fått något försprång av 26 månaders längre regeringserfarenhet än den biträdande finansministern. Hon är lika okänd som han ändå.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval 1 000 svenskar över 15 år mellan den 6 och 9 december.

Lena Mellin