FN-soldater köpte sex för mjölk och ägg

NYHETER

Kongolesiska flickor ned till 13 års ålder utnyttjade

Dakar

FN-soldater i östra Kongo-Kinshasa köpte sex av de flickor och kvinnor som de hade i uppdrag att skydda, visar en intern utredning inom världsorganisationen.

Betalningen kunde vara några ägg, lite mjölk och småpengar.

Soldaterna har haft samlag med kongolesiska flickor ned till 13 års ålder och umgänget har skett i vaktkurer, förfallna skyddsrum, ute i skogen runt militärförläggningarna, eller på marken nedanför ett mangoträd. Oftast tidigt på kvällen, när mörkret just fallit.

Många av kvinnorna hade redan blivit utsatta för våldtäkter under det långa kriget. Åtskilliga hade förlorat hela sin familj och tvingats försöka klara sig på egen hand, i desperat behov av mat och pengar.

"Hungern har fått barnen att söka sig till FN-soldaterna", skriver FN:s kontor för interna utredningar efter att ha granskat 72 rapporter om övergrepp i staden Bunia mellan maj och september 2004.

Småpojkar kopplare

Pojkar på 8-18 år, som lever på gatan eller i flyktingläger, agerade kopplare och såg till att soldaterna fick tag på flickor. Även där var lite mat eller några kronor betalningen.

Det finns närmare 11 000 FN-soldater i Kongo-Kinshasa, där enligt den New York-baserade organisationen International Rescue Committee fortfarande omkring 1 000 människor dör varje dag till följd av hunger och brist på läkarvård.

Enligt den interna rapporten har FN-styrkans befälhavare misslyckats med att upprätthålla disciplin i sina förband. Militärpoliserna har varit för få för att kunna hindra soldaterna att utnyttja kvinnorna sexuellt.

Svåra trauman

Utredarna skriver hur de sett FN-soldater på barer och restauranger i civila kläder, trots att de enligt reglerna inte får lämna sina läger annat än på direkta uppdrag.

"För de yngsta flickorna var det extremt svårt att berätta om vad som hänt. Många av dem hade blivit våldtagna under konflikten och de trauman de blivit utsatta för gjorde det mycket känsligt att försöka få fram uppgifter som kunde användas mot soldaterna", skriver utredarna.

Särskilt allvarligt var det enligt utredarna att de sexuella övergreppen ser ut att fortsätta i samma omfattning, även efter larmsignaler och utredningar.

Många soldater förmodas undgå straff därför att det inte finns några bevis mot dem, andra därför att de redan har lämnat landet.

TT-Reuters