Hyllas - med lägre lön

NYHETER

Sjuk- sköterskorna blir av med flera tusen i månaden

Foto: Flera har redan sökt nya jobb Vårdpersonalen på neonatalen på Astrid Lindgrens barnsjukhus kan tvingas sänka sina löner när landstinget vill spara pengar. - Visst funderar man på andra alternativ. Det finns de som redan sökt andra jobb och även sagt upp sig, säger Gun Kuoppala (längst till höger).

Här är de som får betala när landstingen ska spara pengar.

Tusentals sjuksköterskor och undersköterskor kan tvingas chocksänka sina löner-i vissa fall med upp till 5000 kronor i månaden.

-De slår på oss som redan ligger, säger Gun Kuoppala, 47.

Foto: Eva Fernvall Markstedt.

För att få flera sjuksköterskor och undersköterskor att arbeta obekväma arbetstider infördes för flera år sedan ett poängsystem för att avgöra hur mycket ersättning personalen skulle få.

Ett nattpass ger fler poäng än ett dagpass - och därmed mer pengar i plånboken.

Men i takt med att landstingen fått sämre ekonomi är det bland annat poängsystemet landstingen velat spara pengar på - antingen genom att ta bort det helt eller sänka värdet på poängen.

Alternativet: riskerar bli arbetslösa

I Stockholms läns landsting har omkring 700 anställda på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset redan fått sänkt lön.

Nu planerar även Karolinska universitetssjukhuset att sänka ersättningen för sina sjuksköterskor och undersköterskor.

- Jag har full förståelse för att folk inte vill sänka sin lön. Samtidigt, om alternativet är att bli av med jobbet, så kanske det här framstår som något bättre i alla fall, säger Yvonne Wentzell, förhandlingschef på sjukhuset.

Bland personalen på neonatalen på Astrid Lindgrens barnsjukhus kokar det av ilska.

-Det är många som funderar på att säga upp sig. Jag trivs så himla bra med mina arbetskompisar och med jobbet, men visst börjar man fundera på att hitta något annat, säger Gun Kuoppala.

-De slår på oss som redan ligger och det är fruktansvärt. Skulle de kompensera med att höja grundlönen hade det varit en annan sak, men det har det inte varit tal om.

Kan förlora upp till 5 000 kronor

Vårdförbundet företräder tusentals sjuksköterskor som berörs av besparingarna. Enligt deras beräkningar får de mellan 1000 och 5000 kronor mindre i plånboken varje månad.

Ordföranden Eva Fernvall Markstedt är kritisk till att landstingen valt att spara på redan lågavlönad personal.

-De borde tänka mer långsiktigt och försöka behålla den kompetens de har, säger hon.

Samtidigt är hon självkritisk - och säger att de aldrig borde gått med på att införa poängsystemet.

-Vi borde sett till att det blev påslag på individens grundlön i stället för den här extra ersättningen, säger Eva Fernvall Markstedt.

Tomas Kvarnkullen