Kungens nya attack

NYHETER

”Debatten onödig – det jag sa var en allmän fundering”

Foto: IRRITERAt majestät Kung Carl XVI Gustaf var påtagligt irriterad över kritiken mot hans uttalanden när han träffade journalister på en presskonferens i Sälen i går. – Debatten är överdriven, säger han.

SÄLEN

Kungen är irriterad över kritiken mot hans uttalanden.

– Jag tycker att debatten är överdriven och onödig, säger han på en unik pressträff.

Strax före lunch i går anlände kungen till Högfjällshotellet i Sälen, som är värd för den årligt återkommande rikskonferensen Folk och Försvar. Efter ett kort hälsningsanförande deltog han vid samtliga programpunkter.

Vid en improviserad pressträff sa kungen att han inte gillade debatten om sina uttalanden efter katastrofen i Asien.

– Jag tycker att den är överdriven och onödig när vi egentligen borde samlas runt de aktuella problemen som vi redan har, säger han.

Han ville inte kommentera den socialdemokratiska partisekreteraren Marita Ulvskogs kritik i förra veckan.

– Det får hon svara på själv. Helt och hållet.

Ska besöka Thailand

Men han verkar inte heller ångra sitt utspel.

– Det jag sa var en allmän fundering i den situationen som jag kände och upplevde den just då. Det tänker jag inte utveckla. Det kan var och en tänka på.

Inte heller vill han säga någonting om den kritik som statsminister Göran Persson riktade mot de thailändska myndigheterna.

– Jag vill inte kommentera det, men det finns säkert mycket mer bakom. Han har väl diskuterat det med sina kollegor och den thailändske premiärministern. Det är deras ensak.

Samtidigt berättar kungen att han tillsammans med drottningen också planerar att inom kort besöka Thailand.

– När tiden stabiliserats lite grann så ska vi besöka den thailändske kungen och tacka för det stöd som det thailändska folket stått för. Det finns inget officiellt program ännu, men vi planerar också att besöka det nya konsulatet i Phuket.

Tagen av mötena med barnen

Kungen är fortfarande mycket tagen av sina många möten med skadade och anhöriga till katastrofens offer.

Framför allt de mötena med barnen som vårdas på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Det är jobbigt för oss alla. Vi tog det väldigt hårt. Det känns och är tungt, men det känns ändå väldigt bra att kunna träffa dom som har det svårt.

Han är väldigt glad och nästan lite rörd över svenska folkets samstämmiga uppskattning för hans insatser.

– Det är klart att det är väldigt roligt att folket uppfattar det vi gör på rätt sätt. Det värmer. Men vad kan vi göra egentligen? Man vill ju göra så mycket som möjligt, men om det har varit till hjälp för någon så blir jag väldigt glad.

Kungen berättar också att han och drottningen har diskuterat att eventuellt inrätta en krisgrupp på Slottet.

– Vi har diskuterat om vi ska tillsätta en liten krisgrupp som hanterar sådana här situationer. Det kan ju hända olyckor bland de anställda på Slottet. Vid tillfällen det har hänt någonting har det ändå fun­gerat väldigt bra. Vi har bra personal som sköter den delen och två predikanter som kan rycka in och ta hand om enskilda personer.

Kungen menar till sist att arbetsfördelningen mellan honom och statsministern är ”kristallklar” och att deras relation är bra.

Niklas Bodell