Sista bilderna på Saddam?

NYHETER

Ny video uppges visa diktatorn strax före Bagdads fall

Abu Dhabi tv visade i dag bilder där Saddam Hussein vinkar till en folkmassa i Bagdad.

Bilderna ska ha tagits i förra veckan.

Om de är äkta befann sig den irakiske presidenten i Bagdad strax innan amerikanerna intog staden.

Enligt Abu Dhabi tv är filmen inspelad den 9 april, dagen innan de USA-ledda trupperna gick in i den irakiska huvudstaden.

Saddam Hussein är klädd i en olivgrön militäruniform och svart basker och vinkar till en jublande folkmassa från ett biltak. Bredvid honom står en person som liknar hans yngste son Qusai.

”Med vårt blod och våra själar lovsjunger vi dig, o Saddam”, ropar folket. Några av de jublande irakierna håller i automatvapen.

I bakgrunden kan man se moln av damm som kan komma från amerikanska bomber.

Oklart om filmen är äkta

Enligt Abu Dhabi tv:s nyhetsankare Jasim al-Azz Azzawi har kanalen länge efterlyst bilder på Saddam.

– Vi gjorde allt för att försäkra oss om att få tag på den här typen av videoband. I dag lyckades vi, säger han till CNN.

Tv-kanalen vill inte avslöja vem som lämnat in videobandet.

De amerikanska trupperna bombade en restaurang i Bagdad den 7 april. Enligt underrättelseuppgifter ska Saddam ha gått in i byggnaden strax före attacken men uppgifterna kring Saddams öde har varit motstridiga. Om dagens bilder är autentiska finns det bevis för att Saddam överlevde attacken.

USA undersöker filmen men ingen har ännu kunnat bekräfta om den är äkta eller inte.

USA-trupper jagar fortfarande Saddam

Underrättelsekällor har tidigare antytt att det är troligt att Saddam Hussein har spelat in bildmaterial före kriget för att skapa förvirring kring sitt öde.

De amerikanska myndigheterna säger att de inte vet om den irakiske presidenten är död eller levande och trupperna i Irak letar fortfarande efter Saddam Hussein – främst i Bagdad och i hans hemstad Tikrit i norra Irak.

Ulrika Nordin