Publicerad:
Uppdaterad:

"Lämna tillbaka diademet"

Publicerad:
Uppdaterad:

Sigvard Bernadottes tvist med kungen går vidare - i testamentet

1 av 2 | Foto: tomas bergman
Medan han var i livet stred Sigvard Bernadotte för att få tillbaka sin prinstitel och sin mors smycken. Men kungen vägrade.

Sigvard Bernadotte dog utan prinstitel - och sin mors diadem.

Aftonbladet kan i dag avslöja hans testamente.

Där kräver han att kungen lämnar tillbaka smycket.

Dispyten mellan kung Carl Gustaf och hans farbror Sigvard pågick under många, många år.

Sigvard Bernadotte förlorade sin prinstitel när han gifte sig 1934, eftersom första hustrun Erica inte var kunglig. Både kungen och prins Bertil har senare gift sig borgerligt. Kungen vägrade ändå honom prinstiteln.

Sigvard Bernadotte tog själv tillbaka titeln 1983, men kungen godkände det aldrig.

För Sigvard Bernadotte var det en hjärtefråga - som blev olöst. Efter flera besök på sjukhus avled han i februari förra året, 94 år gammal.

Lämnades i pant

Nu har hans testamente inkommit till tingsrätten. Och en fråga är viktigare än de andra.

För tre år sedan gjorde Sigvard Bernadotte ett tillägg. Hans "uttryckliga önskan och vilja" var att dödsboet skulle användas till att återlösa ett diadem - hans arv från sin mor prinsessan Margareta. Smycket är inte kungligt utan en förlovningspresent som prinsessan hade fått av en god vän.

När Sigvard Bernadotte äktade sin första hustru behövde han pengar. Diademet lämnades, enligt prinsen, som pant till Slottet. Diademet har vandrat vidare och är nu i nuvarande kungens ägo.

"Mitt morsarv"

- Min andra önskan gäller mitt morsarv. Det är ett kombinerat halsband och diadem med röda rubiner, som sedan länge har legat på Slottet som pant för en summa pengar. Jag har erbjudit mig att betala tillbaka summan plus ränta, men det har hittills varit förgäves, sa Sigvard till Aftonbladet i juni 2000.

Sigvard Bernadotte berättade då också att han kopplat in advokat rörande frågan om smycket och hans första önskan, att få tillbaka sin prinstitel.

Men Sigvard Bernadottes far, kung Gustav VI Adolf, testamenterade diademet till Sigvards enda biologiska barn, sonen Michael.

- Enligt Michaels vilja återköptes sedan diademet av kungen, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovets informationschef.

- För ungefär ett år sedan gjordes en utredning som visade att i juridisk mening finns det ingen tvekan om att smycket är i kungens ägo, säger Morgan Gerle, informationsassistent på hovet.

Fick låna smycket

Enligt en person som står familjen nära är Michael Bernadotte, 58, en väl ansedd gäst hos kungaparet. Enligt uppgift ska han vara ledsen för att bouppteckningen drar ut på tiden. Diademet är också det enda som han ska ha kvar efter sin farmor.

En gång har Sigvard Bernadottes önskan gått i uppfyllelse. När paret firade rubinbröllop fick hans Marianne låna smycket.

Alexandra Forslund, Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Publicerad: