Flera gripanden väntar för Hallrymning

NYHETER

Chefsåklagare Stefan Bergman: ”Det uppenbart att minst en anställd har varit aktiv”

Förutom de fyra fångarna var på lördagen ingen annan gripen för rymningen från Hallfängelset.

Men utredningen är intensiv, säger chefsåklagare Stefan Bergman.

Under dagen begärdes Tony Olsson häktad för brott i samband med rymningen från Hallfängelset.

Återigen kommer han att försvaras av advokat Peter Althin.

Foto: Tony Olsson greps i fredags på en hästgård i Grödinge utanför Stockholm.

– Jag ska träffa och prata med honom (Olsson) i häktet i helgen, och sedan får vi se hur vi ska lägga upp försvaret, säger Peter Althin på lördagen.

De pistolbeväpnade fångarna rymde natten tisdag–onsdag. Troligen möttes de vid Hall av någon eller några som körde flyktbilen. Snart hittades bilen i området nära Grindsjön söder om Stockholm – där alla fyra rymlingarna också greps de följande dygnen.

Men enligt tidningsuppgifter stoppade och avvisade polisen flera män i en bil – varav en är nära släkt med en av rymlingarna – nära Grindsjön redan på onsdagsförmiddagen.

En poliskälla bekräftar detta för TT och säger att männen sade att de skulle ”ner och bada”.

– För oss är det helt uppenbart att de skulle hämta dem (rymlingarna), säger polisen.

Chefsåklagare Stefan Bergman vill inte bekräfta att männen var där, men han medger att namngivna personer utanför fängelset är aktuella som troliga medhjälpare.

– Ja, det finns misstankar mot flera. Men vilka de är tänker jag självklart inte säga.

Är någon av dem gripna?

– Nej, svarar Bergman.

Omständigheterna vid rymningen gör också att en eller flera anställda på Hall med största sannolikhet var delaktig. Där har förhören ”kommit ganska långt”, säger Bergman.

– Eftersom det funnits mobiltelefoner och vapen är det uppenbart att minst en anställd har varit aktiv. Men hur många vi misstänker vill jag inte berätta, säger Bergman.

Är någon anställd på Hall gripen?

– Nej, inte ännu.

Häktad för gropt vapenbrott

Chefsåklagare Stefan Bergman begär 31-årige Olsson häktad för grovt vapenbrott, grovt olaga hot, olaga frihetsberövande och människorov under rymningen från Hallfängelset.

– Jag vill av säkerhetsskäl att häktningsförhandlingen sker på häktet i Flemingsberg, men det är upp till domstolen att avgöra, säger Bergman till TT.

I häktningsframställan står att Tony Olsson själv föreslår Althin. Denne försvarade Olsson också i rättegången om polismorden i Malexander 1999.

Olsson greps, som den siste av de fyra rymlingarna, på fredagen. Åklagaren har sedan tre dygn på sig innan häktningsframställan måste lämnas in. Bergman ska nu hinna förhöra Olsson ytterligare och vill att förhandlingen hålls på måndagen.

– Det är vad jag har begärt, säger Bergman.

Övriga tre Hallrymlingar – 35-årige Alfred Sansiviero, 29-årige Mahmoud Amaya och 27-årige Daniel Maiorana – häktades på fredagen. Tingsrätten fann alla på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott, grovt olaga hot och olaga frihetsberövande.

Ingen av de andra tre är – som Olsson – dömda till livstids fängelse. De nya brotten kan därför ge dem mycket kännbara förlängningar av deras fängelsestraff.

Straffimmun

Tony Olsson däremot, har en slags omvänd straffimmunitet.

– Man kan inte lägga på någonting på en som redan är dömd till livstid, säger Althin.

Han påpekar dock att Olsson kan få ännu hårdare restriktioner i fråga om exempelvis permissioner och besök än vad han hittills haft.

Men Althin vill först höra Olssons berättelse. Advokaten vill också få veta vad förhören med anställda på Hall ger – exempelvis om hur pistoler kunde komma in i fängelset.

– Det är väl först då vi får veta vilka följder den här rymningen får, säger Peter Althin.

Tomas Bengtsson/TT