Persbrandt måste riva drömhuset

I går kom beslutet

En dyr chansning Mikael Persbrandt och Maria Bonnevie måste nu riva den gång som sammanbinder vardagsrummet med resten av den lyxiga villan på Ingarö i Stockholms skärgård.
En dyr chansning Mikael Persbrandt och Maria Bonnevie måste nu riva den gång som sammanbinder vardagsrummet med resten av den lyxiga villan på Ingarö i Stockholms skärgård.

Skådespelarna Mikael Persbrandt och Maria Bonnevie måste riva sitt svartbygge.

Men det är de nästan ensamma om.

De allra flesta som bygger svart behöver bara betala straffavgifter, visar Aftonbladets granskning.

Den här artikeln är inte en uppmaning att bygga svart. Tvärtom. Men den som ändå gör det behöver sällan riva. Och klarar man sig från upptäckt i tio år så preskriberas det.

Skådespelarna Maria Bonnevies och Mikael Persbrandts hus är därför ett undantag. De byggde det på Ingarö i Stockholms skärgård 2002. Eftersom området klassas som fritidshusområde fick de bara bygglov för två hus på 60 plus 40 kvm. Men nu, när huset ska säljas, visar det sig att de två delarna har byggts ihop med en tio kvadratmeter stor gång.

Aftonbladet har utan framgång sökt Persbrandt och Bonnevie för en kommentar.

Deras ombud Lars H Derk hävdar att gången har byggts för att stoppa de starka vindar som uppstår mellan husen. Enligt grannarna gjordes det för cirka ett år sedan.

Böter: 25 000/vecka

I går beslutade kommunens byggnadsnämnd att tillbyggnaden måste rivas senast två månader efter att beslutet vunnit laga kraft. Annars blir det 25 000 kronor i vite per vecka.

Men det är ett ovanligt beslut. Aftonbladet har på måfå valt ut fyra kommuner i Stockholms län (Haninge, Salem, Vaxholm och Värmdö) för att ta reda på vad som sker när man upptäcker svartbyggen. Genomgången av förra årets beslut kring svartbyggen visar att det mycket sällan blir fråga om rivning.

I Vaxholm behandlades 6 svartbyggen. Ett garage med plank måste rivas, resten får stå kvar. I Haninge behandlades 2o ärenden. Allt får stå kvar utom ett plank. I Salem behandlades 4 ärenden, alla svartbyggen får stå kvar.

Bygg – och betala

– Har man hyggligt med pengar kan man ganska glatt svartbygga och sedan ta kostnaderna. Det är i praktiken en ganska osäker rättstillämpning, säger Bengt Turner, professor i bostadsforskning vid Uppsala universitet.

Enligt honom tänjer många kommuner så mycket de kan på lagarna för att slippa tvinga folk att riva. Dispenser, undantag och bygglov i efterhand är det i särklass vanligaste beslutet från byggnadsnämndernas möten.

– Det är väl egentligen bara i vissa mycket känsliga kustområden som folk tvingats riva sina kåkar, säger han.

Bilden bekräftas av bygglovshandläggare från flera olika kommuner.

– Paradoxalt nog är risken för att tvingas riva mindre om man bygger fint och ordentligt från början. Då klagar färre grannar eftersom de vet att ett vackert grannhus höjer värdet på deras eget, säger Bengt Turner.

...men flesta svartbyggarna klarar sig med straffavgift

De får bygglov i efterhand – slipper riva

Så här bedömdes svartbyggena på Värmdö i fjol:

De måste riva sina svartbyggen

Olle Castelius

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN