Publicerad:
Uppdaterad:

I dag ställs kungen till svars

Publicerad:
Uppdaterad:

Träffar Göran Persson på slottet kommer inte prata med media

När kungen kom till Arlanda på onsdagen smet han ifrån journalisterna.

Men i dag får han besök på slottet av statsminister Göran Persson. Då ska kungen ge sin version av de hårt kritiserade uttalandena om Brunei.

Halv tolv på torsdagen möts kungen och statsministern – ett möte som hovet själva tagit initiativet till.

– Kungen ska ge sin bild av det som hände i Brunei, säger Göran Perssons pressekreterare Anna Helsén.

I går sa Göran Persson till Aftonbladet:

– Jag vill naturligtvis ha en diskussion med honom om vad som har inträffat och höra hans version. Sedan ska jag naturligtvis ge vår uppfattning till känna, sa Göran Persson i går.

Efter mötet kommer Göran Persson att hålla en presskonferens på Rosenbad.

Kungen har tigit

Enligt Hovets presstjänst kommer kungen inte att prata med media efteråt. Vill han lämna någon form av information kommer det att skickas till pressen i skriftlig form.

Även när kungen och drottningen kom hem från sin resa i Thailand, Vietnam och Brunei på onsdagen undvek de alla journalister.

Enligt hovets presstjänst vill kungen läsa vad de svenska tidningarna skrivit innan han uttalar sig.

Sammanbitna åkte kungen och drottningen i ilfart hem till Drottningholm.

På eftermiddagen gick kungaparet på vännen Agneta Banérs begravning.

I dag klockan 11.30 hålls ett möte mellan kungen och statsminister Göran Persson. Kungen ska då förklara vad han menade då han lovordade öppenheten i Brunei.

Träffar statsministern i dag

- Jag vill naturligtvis ha en diskussion med honom om vad som har inträffat och höra hans version. Sedan ska jag naturligtvis ge vår uppfattning till känna, sa Göran Persson i går.

I riksdagens konstitutionsutskott (KU) får kungen kritik från flera ledamöter. Enligt Svenska Dagbladet vill flera av de socialdemokratiska ledamöterna att utrikesnämnden, där kungen och partiledarna sitter, ska läggas ner.

Men det kommer kritik även från andra partier.

- Det finns anledning att se över kungens arbetsuppgifter. Jag ifrågasätter om han ska vara ordförande i utrikesnämnden, säger Helena Bargholtz (fp) till SvD.

Håller på monarkin

En undersökning som Dagens Nyheter gjort visar att 59 procent av riksdagsledamöterna anser att monarkin försvagats i och med kungens uttalanden i Brunei. Enligt samma undersökning tycker 45 procent att monarkin bör avskaffas, 52 procent vill ha monarkin kvar.

DN ställde frågorna i ett e-brev som skickades till riksdagens 349 ledamöter, 182 svarade.

Enligt SvD fördes inga protokoll då man beslöt att kungen skulle besöka Brunei, både dragningarna på UD och regeringens godkännande var muntliga. I UD:s arkiv finns bara en lista med önskemål om möjliga statsbesök. Men den listan är hemlig.

Alexandra Forslund, Sara Milstead, Malin Ekmark

Publicerad:
Publicerad: