”Mona Sahlin kan bättre än så här”

Lena Mellins betyg: + +

Aftonbladets politiske expert Lena Mellin kommenterar Mona Sahlins framträdande i kväll:

– Hon kan betydligt bättre än så här.

Rubriken på din krönika inför kvällens utfrågning är att Mona Sahlin ”måste tysta kritikerna i dag”. Har hon gjort det?

– De som var kritiska till Mona Sahlin i går är det även i dag, tror jag. Det var ingen ny Sahlin som framträdde i rutan.

I krönikan skriver du: ”Ett bra framträdande är guld”. Hur skulle du beskriva Monas framträdande i kväll?

– Det gick inte jättebra för Mona Sahlin i partiledarutfrågningen. Hon verkade irriterad på utfrågarna, Anna Hedenmo och Mats Knutson, och började många svar med ”Som jag nyss sade...”.

– Hon kunde inte svara på en del ganska lätta frågor, bland annat hur den högsta dagpenningen är i a-kassan nu och hur hög den skulle bli med de rödgrönas förslag. Hon blev ställd när hon fick frågor om varför de rödgrönas utrikespolitik måste förklaras, det dokument de rödgröna kommit överens om är uppenbarligen ofullständigt.

– Men den största bristen var att de rödgröna ännu inte presenterat sitt valmanifest. Sahlin tvingades vid ett flertal tillfällen säga att svaret kommer ”inom kort”. Det är bara 3,5 veckor kvar till valet.

Har Mona Sahlin överraskat dig med något utspel?

– Nej, det kan jag inte påstå.

Vad var hon bäst på?

– Sahlin var bäst på det som hon nästan alltid är bäst på, att utgå från människors problem i vardagen. Det är då hennes passion kommer fram, hon blir levande och engagerad.

Och sämst?

– Att hon verkade irriterad på utfrågarna. Och att hon alltför sällan tog fram sitt engagemang. Hon var oftast distanserad.

Ditt betyg?

++ (två plus). Sahlin kan betydligt bättre än så här.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN