Snökaos på väg in över Götaland

avJosefine Hökerberg

Ett snökaos drar snart in över Götaland.

SMHI:s råd: lämna bilen hemma.

– Håll er borta från vägarna om ni inte absolut måste ta bilen, säger Linnéa Rehn, meteorolog på SMHI.

Den här vintern löser ovädren av varandra. I morgon, tisdag, drar ett snöoväder in över västra och södra Götaland som kan skapa stora problem på vägarna. SMHI lägger i eftermiddag ut en klass1-varning och kulingvarning för västra och södra Götaland och råder folk att lämna bilen hemma i morgon.

– Om man inte behöver ut och köra ska man undvika det. Det kommer att blåsa ordentligt i samband med snöfallet vilket gör sikten dålig, säger Linnéa Rehn.

Rikligt snöfall

Även vägverket varnar för besvärligt väglag och halka i hela Sverige. Värst blir det längs östkusten och på Gotland. Bilister uppmanas att ta det mycket lugnt på vägarna.

Och det faller rikligt med snö. I Halland och västra Skåne väntas 10 till 15 centimeter nysnö. Snöovädret håller i sig under tisdag och onsdag innan det mattas av under onsdagskvällen.

Risk för förfrysning

Samtidigt varnar väderinsitutet för bitande köld i västra Norrland. Boende i området gör bäst att hålla sig inomhus, säger meteorologen. Låga temperaturer i kombination med starka vindar kan ta ned temperaturen till - 48 i Lapplandsfjällen.

– Det finns stora risker för förfrysning och frostskador. Går man ut ska man klä sig ordentligt och skydda ansiktet för kylan, säger Linnéa Rehn.

Snön och halkan har redan orsakat en rad olyckor under dagen. Vid halv tolv körde en buss med 25 passagerare av vägen och ner i diket på Verköleden i Lyckeby utanför Karlskrona.

– Minst en person har skadats och förts till Karlskrona sjukhus, säger Cindy Schönström- Larsson, informatör på Skånepolisen.

Bussen bärgas först i kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI