Nyheter

Svenska reaktorer kan drabbas av supervirus

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Vattenfall håller utkik på Stuxnets framfart

Forsmarks kärnkraftverk.
Forsmarks kärnkraftverk.

Superviruset Stuxnet har satt skräck i Iran efter attacker mot kärnkraftverk.

Nu varnar även svenska kärnkraftverk för dataviruset – som angriper de system som finns i de tio svenska reaktorerna.

– Vi följer hotbilden och om vi behöver vidta åtgärder gör vi det, säger Magnus Ek, koncernsäkerhetschef på Vattenfall.

Kärnkraftverket i Bushehr.

Aftonbladet har tidigare skrivit om superviruset Stuxnets framfart i Iran där en så kallad industrimask infekterar datorsystem, och dess mål verkar ha varit kärnkraftverk.

Liknande system i Sverige

Nu skriver Computer Sweden även svenska kärnkraftverk nu håller ögonen öppna efter dataviruset. Hos både Vattenfall och Oskarshamns kraftgrupp – som ansvarar för de tio svenska reaktorerna – används liknande Siemenssystem som masken riktar sig mot.

– Vi har den typen av system hos oss och därav är vi speciellt intresserade av det här. Kopplat till kärnkraft vill jag betona att där är systemen uppdelade så att en mask inte ska kunna komma in, säger Magnus Ek, koncernsäkerhetschef på Vattenfall, till Computer Sweden.

Ett virus som Stuxnet kommer främst in i slutna system genom ett USB-minne, och kontrollerna i Sverige har stärkts.

– Det finns rigorösa krav för hur man får ta in ny programvara i nya system. Det finns ingen hundraprocentig säkerhet i något man kan arbeta med, men vi har vidtagit de åtgärder som går att ta, säger Magnus Ek.

Slår ut hela system

Till skillnad mot andra virus så inriktar det sig Stuxnet inte bara på enskilda datorer utan även mot själva styrsystemet.

– Vad den gör är att den vänder på kommandon. Så om man säger till en pump att öka genomflödet så minskar den istället. Och det kan ställa till det, sa datasäkerhetsexperten Per Hellqvist vid Symantec till Aftonbladet tidigare.

Är beredda

Och hittills har ingen sett viruset i Sverige.

– Tittar man vilka länder som blivit mest utsatta kan man få fingervisning om vad som är målet och vem som ligger bakom. Det är främst Iran som har drabbats, men även Indien, Pakistan och Indonesien, sa Per Hellqvist.

Men nu är alltså även de svenska kärnkraftverken beredda på att superviruset kan slå till.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert: