Nyheter

Vulkanen på väg att pusta ut

Av: 

Mikael Stengård

William Svärd

NYHETER

Geolog: Eyjafjallajökull visar tydliga tecken på att utbrotten snart är över

Askmolnsprognos måndag kl 08.00, svensk tid.
Askmolnsprognos måndag kl 08.00, svensk tid.

Vulkanen Eyjafjallajökull har plågat Europa i flera dagar.

Men nu kan den vara på väg att pusta ut.

Enligt geologer på Islands universitet syns tydliga tecken på att utbrotten snart mattas av.

Och de senaste prognoserna visar att Sverige snart kan vara askfritt.

Askmolnsprognos måndag kl 14.00, svensk tid.

Isländska forskare har sedan Eyjafjallajökull började sina utbrott i onsdags försökt förutspå hur länge de kommer att fortsätta. Någon ordentlig prognos har dock varit svår att ta fram.

Men nu säger geologer på Islands universitet att Eyjafjallajökulls lavaflöden har mattats av vilket indikerar på att utbrotten snart är över.

"Sprickande ballong"

Geologen Sigrun Hreinsdottir säger till nyhetsbyrån AFP att vulkanens lavafloder kommer från en ”kammare” som är cirka en kilometer djup.

Hon liknar lavakammaren med ballong som är på väg att spricka. När den väl spruckit kommer den kvarvarande lavan att spruta ut under en kort period och därefter slutar utbrotten.

– Den lava som finns kvar hittar alltid den snabbaste vägen ut, så när väl lavakammaren spricker går det fort, säger hon.

Har Hreinsdottir rätt innebär det att Eyjafjallajökulls askmoln över Europa snabbt kan mattas av. Hoppet står till att smältvattnet från glaciären kyler ner vulkanen så att askan försvinner snabbt.

Katla kan vakna

Men, det finns en hake. Det tryck som byggs upp när vulkanutbrottet slutar kan leda till att andra vulkaner vaknar till liv.

Historien har lärt forskarna att vulkanen Katla står på tur. Men enligt Hreinsdottir är det omöjligt att säga om den vaknar till liv i dag, i morgon eller efter ett år.

Försvinner från Norrland

I går uppgav den isländska vädertjänsten att vulkanaskan kan fortsätta spridas mot Europa i fyra-fem dagar.

Den brittiska vädertjänsten Met Office kom på söndagskvällen med nya prognoser om askmolnens spridning fram till måndag klockan 14, svensk tid. Av kartorna framgår att askan är på väg att dra söderut från Sverige, samt att molnens kanter förväntas krympa i södra Europa.

Enligt prognosen är Arlanda fortfarande täckt av aska i morgon bitti vid 08. Framåt lunchtid har askmolnet dragit undan söderut och bara de sydöstra delarna av landet täcks. Även i södra Europa drar molnet undan något.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter