Valet 2010

Ohly: ”Ibland måste man ändra sig”

Av: 

William Svärd

NYHETER

Vinster i friskolor, rättspolitiken och föräldraförsäkringen.

Det är några av de områden där Lars Ohly medger att Vänsterpartiet tycker annorlunda är samarbetspartierna S och MP.

Att Vänsterpartiet inte alltid tycker lika som Miljöpartiet och Socialdemokraterna blev uppenbart under söndagens partiledareutfrågning i SVT. I flera frågor medgav Lars Ohly att de tre samarbetspartierna inte var överens, eller att man fått kompromissa.

”Man måste ändra sig”

När det handlade om skatter backade Ohly till exempel från sitt tidigare uttalande om att skattesänkningarna för pensionärer kan komma att finansieras med skattehöjningar för arbetstagare. Något som Mona Sahlin (S) slagit fast inte är aktuellt.

– Iband måste man ändra sig. Vi är inne i ett samarbete och måste komma överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, sade Ohly.

När det gäller de svenska trupperna i Afghanistan kom de rödgröna för en tid sedan överens om ett tillbakadragande 2013. Det är en fråga där de tre partierna tidigare tyckt olika men där Vänsterpartiet fått gehör för sitt krigsmotstånd.

– Den militära insatsen har nått vägs ände. Den kommer inte att lyckas. Låt oss öka de civila insatserna istället, sade han.

Flera skillnader

Att Vänsterpartiet skiljer sig från exempelvis Socialdemokraterna visade sig också när det handlade om rättspolitiken. Ohly sade att han gärna ser en möjlighet för brottslingar att komma ut från fängelse redan efter halva tiden, givet att de sköter sig och att det finns bättre möjligheter till rehabilitering.

Är de andra partierna med på det? undrade utfrågarna.

– Inte ännu, men vi kommer säkert bli.

Det är en del punkter där ni inte är överens? påpekade utfrågaren Anna Hedenmo.

– Du har helt rätt Anna, sade en leende Lars Ohly.

Han sade också att han inte fått med sig S och MP vad gäller delad föräldraförsäkring och förbud mot vinster för privata friskolor.

Gick i fällan

När utfrågarna gillrade en fälla för feministen Ohly svalde han betet med hull och hår:

– Vem är förbundskapten i fotbollslandslaget, undrade Anna Hedenmo.

– Erik Hamrén, svarade den sportintresserade Ohly tvärsäkert.

– Nu tänkte jag på damlandslagets förbundskapten...

Det visste inte Ohly.

Förslaget om sex timmars arbetsdag avfärdade Ohly snabbt som orealistisk i nuläget. Enligt honom är det snarare en ambition för en avlägsen framtid. När utfrågarna informerade om att en sådan reform skulle kosta 270 miljarder såg han förvånad ut.

– Inte mer? Den här regeringen har sänkt skatterna med 100 miljarder, sade han kvickt och rev ner applåder från publiken (som var inbjuden av Vänsterpartiet).

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010