”Han hade en medhjälpare”

NYHETER

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab fick antagligen kort utbildning i Irak av människor med kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

Enligt flera experter var han inte heller ensam i rummet då uttalandena på ljudfilerna spelades in.

Foto: Taimour Abdulwahab.

Efter terrordåd, även misslyckade sådana, brukar grupper med bekräftade kopplingar till terrornätverken erkänna delaktighet eller ta på sig ansvaret. Några sådana uttalanden har dock inte dykt upp på internet efter lördagens självmordsdåd i Stockholm.

– Ingen har tagit på sig ansvaret, ingen grupp med koppling till al-Qaida, ingenting, säger Yassin Musharbash, terrorexpert som skrivit en bok om al-Qaida och bevakar ämnet för tyska Der Spiegel.

Tänkbar medhjälpare

Han tolkar uttalandena i Taimour Abdulwahabs ljudfiler, där denne bland annat talar om gruppen Islamiska staten som har kopplingar till al-Qaida, som att svensken varit i Irak.

– Jag gissar att han var i Irak vid något tillfälle och träffade säkert människor med kopplingar till al-Qaida, men knappast högt uppsatta.

– Varför skulle han annars ge hänvisningen till Islamiska staten? Om han haft en officiell koppling till Islamiska staten så borde han talat mer om det. Om det inte förekommit några kontakter alls, varför nämna det över huvud taget?

Uppgifter tyder också på att Abdulwahab kan ha haft en medhjälpare. Flera experter har tidigare kommit fram till att ytterligare en person fanns i det rum där ljudinspelningen med hans uttalanden gjordes. Även en ljudanalytiker som anlitats av TV4 bedömer att de snörvlingar och inandningar som hörs på den engelskspråkiga ljudfilen kommer från en annan person än Abdulwahab.

– Det är minst två personer. Det går inte att tala på inandning. Det hörs tydligt att det är någon mer i rummet, säger ljudanalytikern Johan Öhgren till TV4 Nyheterna.

Hot mot medier

På sajten Shumokh al-Islam, som tidigt namngav Abdulwahab, har det framförts nya hot om attentat, men inte specifikt mot Sverige. Yassin Musharbash är mycket tveksam till om de ska tas på allvar. Samma sak gäller uppgiften om att Abdulwahabs egentliga mål var en nyhetsredaktion.

Den uppgiften fick flera redaktioner att höja säkerheten på onsdagen. Dock inte Nerikes Allehanda som utsatts för hot sedan tidningen publicerade konstnären Lars Vilks teckning 2007.

– Jag har regelbunden kontakt med polisen och det finns i dag ingen ändrad hotbild mot oss som gör att vi höjer säkerheten ytterligare, säger chefredaktören Ulf Johansson.

TT