Kan fällas – av ett skoavtryck

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-17

Gryningspyromanen häktad för mordbrand

hus totalförstördes I går häktades gryningspyromanen misstänkt för grov mordbrand. Det var i torsdags morse som ett korsvirkeshus i Hammenhög totalförstördes. Någon hade även försökt tända eld på ortens kyrka.

LUND. Ett skoavtryck på en parkbänk utanför Hammenhögs kyrka är ett av polisens starkaste bevis mot den så kallade gryningspyromanen.

– Men vi har fler bevis och en hel del vittnen som ska höras, säger chefsåklagare Tommy Clevenhult.

Här vid Hammenhögs kyrka hittade polisens tekniker ett fotspår på en parkbänk som dragits fram till kyrkväggen och placerats under ett fönster.

Tidigt i torsdags morse totalförstördes ett korsvirkeshus i Hammenhög. Ett par timmar senare upptäcktes att någon försökt tända eld även på ortens kyrka.

– Vi tror att bränderna anlades i nära tid till varandra, men att eldhärdarna i kyrkan slocknade av sig själva, säger Tommy Clevenhult.

Bevis brann upp

Vid korsvirkeshuset brann nästan alla bevis upp. Men vid kyrkan lämnade pyromanen ett fotspår på en parkbänk som dragits fram till kyrkväggen och placerats under ett fönster. Rutan slogs sönder och brinnande material kastades in i kyrkan.

Häktningsförhandlingarna hölls i går bakom stängda dörrar, något som den misstänkte protesterade mot.

”Fanns i närheten”

– Han ville ha en öppen förhandling så att allmänheten kan få veta vilken tunn bevisning polisen har, säger hans advokat Matts Johnsson.

Enligt åklagare Tommy Clevenhult är bevisningen god.

– Vi är också ganska säkra på att 46-åringen fanns i omgivningarna den här morgonen. Men än har vi många vittnen att höra i våra försök att kartlägga vad han gjorde. Bland annat ska buss- och taxichaufförer höras och vi måste kontrollera de övervakningskameror som finns i Hammenhög.

46-åringen har själv nekat till att ha med bränderna att göra. Han har vägrat prata med polisen i förhören.

Klagade på polisen

– Under häktningsförhandlingen pratade han dock en hel del. Men det handlade mest om klagomål på hur polisen punktmarkerar honom. Han känner sig förföljd och trakasserad, säger Tommy Clevenhult.

Den misstänkte pyromanen häktades på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.