Nu öppnas UFO-arkiven

Försvarsdepatementet öppnar upp sina UFO-arkiv

En svävande Toblerone-ask och blinkande kyrktorn.

Det är några av de UFO-iakttagelser som rapporterats in till det brittiska försvarsdepartementet.

I dag öppnades de hemliga arkiven.

Det brittiska försvarsdepartementet och riksarkivet offentliggjorde i dag över 6 000 sidor med rapporter från människor som uppgett att de sett UFOs.

Materialet har tidigare varit hemligstämplat och är en del i ett tre-årigt projekt där all samlad UFO-rapportering hos brittiska myndigheter ska göras tillgänglig för allmänheten.

Närkontakt

Och för den med förkärlek för ET och Arkiv X är de nu öppna arkiven en spännande läsning:

I mars 1997 fick en man i Birmingham närkontakt med utomjordingar när han kom hem från sitt arbete. Ovanför hans trädgård svävade en blå trekantsformad farkost. Trots att den var helt ljudlös fick den grannskapets alla hundar att skälla av rädsla.

Efter tre minuter försvann den plötsligt och lämnade en silkesvit substans efter sig på trädtopparna. Enligt rapporten lyckades mannen spara lite av den konstiga vätskan i en syltburk.

Några analyssvar av den finns inte i rapporten.

Ljus kom från stjärnor

Året innan vittnade poliser om att de såg ett "underligt grönt, blått och rött ljus" som blinkade på himlen. Besättningsmän på ett handelsfartyg utanför Boston såg också ljuset, samtidigt som det brittiska luftvärnet lyckades fånga ett mystiskt objekt på en radar.

Det blikande ljsuet identifierades senare som stjärnor och radarobservationen sades komma från ett kyrktorn i närheten. Varför stjärnorna plötsligt sken i färgglada ljus förklaras inte i rapporten.

Stort sug efter choklad kanske kan förklara en annan av UFO-rapporterna som kommer från Annandale i Skottland. Enligt rapporten sågs en Toblerone-formad farkost sväva över himlen 1994.

Finns även i Sverige

Rapporten innehåller en skiss av den jättelika choklad-asken, som enligt uppgiftslämnaren var 10 till 15 meter lång och 2 meter bred. Objektet syntes i cirka 40 minuter innan det plötsligt försvann.

Clas Svahn, journalist och ordförande i Ufo-Sverige, har gått igenom de brittiska arkiven. Enligt honom finns liknande arkiv även i Sverige.

– Det finns ett på Krigsarkivet och ett på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Men de har varit öppna för allmänheten i flera år. Att andra länder hemligstämplar dem beror ofta på att rapporterna tolkas som hot från främmande makt.

Men de som letar efter det stora UFO-avslöjandet får tyvärr leta vidare.

– Man blir nog besviken om väntar sig någon avslöjade läsning. Något svar på UFO-gåtan finns inte i arkiven, säger Clas Svahn.

Publisert: