"Det skulle splittra Socialdemokraterna"

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Politiske journalisten och författaren
Christer Isaksson om sossarnas framtid

En uttalat vänster- eller högersosse som partiledare skulle kunna innebära slutet för Socialdemokraterna.

Men Stefan Löfven och Eva Nordmark, två människor från mitten och direkt från arbetslivet, skulle kunna leda partiet mot nya glansdagar.

– Det vore ett helt nytt spår, tror den politiske journalisten och författaren Christer Isaksson.

Källor till Aftonbladet uppgav nyligen att ex-finansministern Pär Nuder är den hetaste kandidaten till ny partiledare för Socialdemokraterna.

Men från sossarna är det fortfarande locket på om vilka namn som diskuteras som Mona Sahlins efterträdare.

Otrevligt klimat

Den politiske journalisten och författaren Christer Isaksson har bland annat varit medarbetare hos Ingvar Carlsson och Lena Hjelm-Wallén och under många år skrivit artiklar och böcker om socialdemokratrin. Han skriver i dag i en analys på Svd:s Brännpunkt att det bästa för partiet vore att välja en ny partiledare från mitten.

– Min analys är att det på sikt skulle splittra partiet att välja en partiledare från vänster, som Veronica Palm, eller någon från höger, som Ilija Batljan. Eftersom partiet redan har så stora sprickor skulle det här göra att höger- och vänsterkrafterna biter sig fast i sina ståndpunkter än mer och att det blir ett otrevligt klimat som gör att många lämnar partiet, säger han till Aftonbladet.

Christer Isaksson säger att det partiet behöver är en ledare som kan ena. En ledare från mitten.

Ett nytt spår

Han har två personer som han gärna vill se leda partiet: Stefan Löfven, förbundsordförande i IF Metall, som partiledare med hjälp av Eva Nordmark – förbundsordförande i SKTF.

– Det vore ett helt nytt spår. Löfven har en tydlig politik och en egen röst i partitoppen. Han styr åt de behov som Socialdemokraterna har, det vill säga arbete och utveckling. Han har även en internationell syn och ligger väl i linje med vad som händer i världen.

– Och Eva Nordmark bryggar över till tjänstemannasamhället som växer och blir allt större och till akademikerna som blir allt fler. Jag tycker även att de bör knyta till sig Jens Henriksson, Stockholmsbörsens nye vd så snart som möjligt. Han skulle bli en bra finansminister, säger Isaksson.

Från verkligheten

Aftonbladets politiska expert Lena Mellin tycker att Christer Isakssons modell låter som en bra plan för Socialdemokraterna.

– Sossarna har fjärmat sig från verkligheten på ett olyckligt sätt. Att få in människor som är ute i verkligheten och jobbar är en bra idé. Jag tror det vore jättebra för sossarna om deras nya ledare inte suttit inne i bunkern hos Mona Sahlin.

Att inte välja en ny ledare som är uttalat vänster eller höger tror Mellin även det är ett bra drag.

– De här fraktionsstriderna är så djupa ändå, så skulle partiledaren vara uttalat för en av falangerna skulle den bli öppet motarbetad, säger Lena Mellin.

Publicerad: