Svensk åtalad i härva med falska virusskydd

avWilliam Svärd

NYHETER

Ska ha lurat människor med falska annonser på webben

En 31-årig svensk man är åtalad i USA för att ha sålt falska virusskydd.

Han och två kumpaner misstänks ha lurat av oroliga internetanvändare 800 miljoner kronor.

Svensken och hans kumpaner sålde falska virusskydd till oroliga internetanvändare.

Genom sitt företag Innovative Marketing (ungefär ”kreativ marknadsföring”) och en rad påhittade reklambyråer ska de ha lagt ut ett stort antal bluffannonser på olika webbsajter, enligt åtalet.

Lurade oroliga

De som klickade på annonserna fick upp felmeddelanden på skärmen som sade att deras datorer blivit infekterade med skadlig programvara. De oroliga användarna har sedan uppmanats att plocka fram sina kreditkort och köpa virusskydd för mellan 240 och 560 kronor.

Sammanlagt ska trion ha dragit in omkring 800 miljoner kronor på bluffen, enligt åtalet.

Verksamheten ska ha pågått från december 2006 till oktober 2008 i mer än 60 länder.

– De åtalade misstänks ha gillrat fällor för oskyldiga datoranvändare, och utnyttjat dem genom göra dem oroliga med en bluff för att sko sig själva, säger chefen för FBI:s Chicago-kontor, Robert D. Grant.

Riskerar fängelse

De falska virusskydden hette ”DriveCleaner”, ”ErrorSafe" och liknande. Pengarna de drog in har sedan spridits på bankkonton över hela världen.

Den 31-årige svensken står nu åtalad för 24 fall av bedrägeri, där vart och ett kan ge upp till 20 års fängelse och två miljoner i böter.

Förutom det riskerar trion att tvingas betala tillbaka de omkring 800 miljoner som de påstås ha tillskansat sig på olaglig väg.

Den amerikanska domstolen försöker nu säkra en del av pengarna som finns på ett Swedbankkonto i Ukraina.