Wolfgang Hansson

Slaget Israel inte kan vinna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kändisfartyg på väg till Gaza för att bryta blockad

Ship to Gaza.
Ship to Gaza.

Meningslöst jippo eller modig solidaritetshandling?

För Israel spelar det ingen roll.

Hur de än behandlar Ship to Gaza förlorar de propagandakriget.

Konvojen med åtta internationella fartyg på väg till Gaza med humanitär hjälp kommer snart att toppa nyhetssändningar världen över.

Antingen bordas fartygen av israelisk militär som stoppar hjälpen till Gaza. Det blir våld och bråk. Israel blir skurk.

Eller så släpper Israel igenom båtarna och fredsaktivisterna ombord tas emot som hjältar av palestinierna i Gaza. De har brutit Israels blockad.

Hur Israel än gör får de inkassera en propagandaförlust.

Mankell ombord

Ombord finns TV-team från TV4 och andra internationella TV-bolag som garanterar att minsta israeliska övergrepp via etervågorna kan ses över hela världen. Här finns också kända kulturpersonligheter som författaren Henning Mankell och religionshistorikern Mattias Gardell och riksdagsmän som miljöpartiets Mehmet Kaplan som bidrar till att öka uppmärksamheten.

De 10 000 ton matvaror, byggmaterial, elrullstolar och andra förnödenheter som fartygen har med sig ombord lär inte räcka särskilt långt för att mildra gazabornas misär. Syftet är snarare att sätta ljuset på Israels blockad av Gaza. En blockad som pågått i större eller mindre omfattning ända sedan Hamas vann de första demokratiska palestinska valen 2006.

Misslyckad

Israel ockuperar inte längre Gaza men försöker ändå gör livet så surt som möjligt för makthavarna Hamas och för befolkningen. Uträkningen är att det folkliga missnöjet ska leda till att palestinierna vänder sig mot Hamas. En taktik som hittills misslyckats helt. Hamas har istället stärkt sin kontroll.

Inga varor kan passera in i Gaza utan att Israel godkänner det. Israeliska marinen blockerar vattnen utanför Gaza. Fiskarna får inte gå ut med sina båtar och inga fartyg släpps in.

Smuggeltrafiken via tunnlarna mot Egypten är Gazas enda livlina vid sidan av de varor som Israel godtyckligt låter passera in. Någon officiell förbudslista finns inte. Men generellt är allt byggmaterial bannlyst. Israel hävdar att detta kan användas till att tillverka vapen.

Ruiner

Följden är att mycket lite kunnat återuppbyggas efter kriget för ett och ett halvt år sedan. Bostadshus, skolor och industrier ligger fortfarande i ruiner.

Men Israel stoppar också chocklad, anteckningsblock, kardemumma, plastleksaker, textilier, juice och en massa annat.

Vad finns det för rimliga skäl?

Inga är det sorgliga svaret.

Blockaden är helt enkelt ett sätt att straffa befolkningen. Att svälta ut Hamas. 80 procent av befolkningen är för sin överlevnad beroende av nödhjälp eller nån form av bistånd.

Arrogans

Israel uppträder som en ockupationsmakt trots att man inte längre gör några anspråk på Gaza.

När omvärlden protesterar viftar israel med sedvanlig arrogans bort alla invändningar.

Ändå är Ship to Gazas aktion inte okomplicerad. Om de mot förmodan lyckas ta sig in är risken stor att hjälpen tas om han av Hamas som bestämmer hur och till vem den ska delas ut. Fredsaktivisterna blir vare sig de vill eller inte propagandavapen för en terroriststämplad organisation.

Vilket för oss till pudelns kärna.

Dagens situation är resultatet av att USA och Europa vägrade acceptera Hamas valseger. Istället för att försöka förhandla med dem som palestinierna valt som sina representanter gjorde västvärlden allt för att isolera Hamas.

Blockad, krig och ännu mer lidande blev resultatet.

Publisert: