Kravet: Namnge alla som kampanjat för dig

Av: Erika Rydberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Sakineh tvingas räkna upp alla som hjälpt familjen

Steningen av Sakineh Mohammadi Ashtiani, 43, är inställd.

Istället ska hon hängas.

Nu pressas Sakineh av iranska myndigheter om vilka familjen har varit i kontakt med för att få hjälp.

Sakineh har en dödsdom mot sig efter en påstådd otrohet.
Foto: AP
Sakineh har en dödsdom mot sig efter en påstådd otrohet.

Tvåbarnsmamman Sakineh Mohammadi Ashtiani har suttit fängslad i Iran sedan 2006 då hon greps misstänkt för att ha varit otrogen. En långsam stening till döds skulle bli straffet.

Steningen ställdes in

Efter en internationell människorättskampanj backade iranska myndigheter för ett par veckor sedan. Istället ska Sakineh hängas – men först måste hon räkna upp namnen på alla som varit inblandade i kampanjen och hjälpt till att sprida hennes foto över världen. Listan med protester mot avrättningen av Sakineh har långt över 100 000 namn bara sedan förra veckan.

Barnen hotas till tystnad

Sonen Sajad, 22, och dottern Farideh, 17, startade kampanjen för att rädda livet på sin mamma. Nu har myndigheter beordrat sonen att stänga av sin mobil och inte prata med media – annars kommer barnen också att gripas, skriver The Guardian.

”Stödet hennes enda hopp”

I dagarna väntas ett nytt beslut om tidpunkt för Sakinehs avrättning.

På lördag kommer en iransk aktivistgrupp att organisera flera demonstrationer i Sakinehs namn. The Guardian har talat med en källa nära hennes familj som säger:

– Sakineh har levt under hård press efter att världen uppmärksammat hennes fall. Men internationellt stöd är hennes enda chans att släppas fri.

Publicerad: