23-åring åtalas för 78-åringens död

NYHETER

Fick fraktur i bakre delen av skallen

Foto: Den 23-årige mannen åtalades i dag vid Landskrona tingsrätt. Åklagaren i åtalet: ”23-åringen visade särskild hänsynslöshet och råhet”,

Inger dog på en parkeringsplats i Landskrona i mars, 78 år gammal.

I dag åtalas en 23-årig man för att ha vållat hennes död.

– 23-åringen visade särskild hänsynslöshet och råhet, säger åklagaren.

Vice chefsåklagare Göran Olsson väljer att åtala mannen för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Mannen åtalas också för misshandel av den avlidna kvinnans make.

Slog med öppen hand

I åtalet beskriver åklagare Göran Olsson hur 23-åringen den 29 mars misshandlade den 78-åriga kvinnan. Mannen gav enligt åklagaren henne ett kraftigt slag med öppen eller knuten hand mot huvudet eller övre delen av bålen. Kvinna föll då till marken. Till följd av detta fick hon en fraktur i den bakre delen av skallen, blödningar mellan hjärnans hinnor, hjärnsvullnad, blödningar i hjärnan samt tecken på tryckökning i hjärnan. Kvinnan fick även blåmärken på underläppen och hudavsakrapningar.

78-åringen avled på sjukhus, två dygn efter misshandeln.

Kastade maken över bil

I åtalet framgår även hur 23-åringen ska ha misshandlat kvinnans 71-åriga make genom att ge honom ett slag i huvudet så att han ramlade omkull på marken. 23-åringen fattade sedan tag i maken och kastade honom över motorhuven på en bil. Sedan tilldelades mannen flera slag i ryggen, enligt Göran Olsson.

Göran Olsson är förtegen inför rättegången.

– Det inte mycket mer att tillägga än det som framgår enligt åtalet, jag anser att detta var hänsynslöst och det baserar jag på uppgifterna i polisutredningen. Men jag kan inte uttala mig om bevisningen före rättegången som inleds på måndag.

– Jag är synnerligen insatt i detta mål och skulle inte väcka åtal annars, säger Göran Olsson.

"Min klient attackerades först"

Enligt 23-åringens version blev det bråk i samband med en parkering. Enligt honom ska maken ha varit den som först började bråka. Leif Silbersky är 23-åringens försvarare.

– Det blev bråk om parkeringen, om hur bilarna skulle parkeras. Den gamle mannen gjorde sedan ett utfall och det blev handgemäng som fick konsekvenser. Det har varit ett bråk, men min huvudman menar att det var han som blev attackerad först, säger Leif Silbersky och fortsätter:

– Jag ska träffa min klient nu klockan 13 i Malmö. Men han vidhåller att det var en olyckshändelse. Jag har precis inkommit med en inlaga till tingsrätten där jag yrkar på att han omedelbart försätts på fri fot, säger Leif Silbersky. Jag anser också att rättsläkarintyget stödjer tesen att det handlarf om en olycklig olyckshändelse.

Mer info inom kort