’Hon har fått en förlorarstämpel’

Av: Josefin Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Här svarar experterna på framtiden för Socialdemokraterna

1 av 4 | Foto: Foto: URBAN ANDERSSON
”inte många efterträdare” ”Hon var magnifik i slutspruten av valrörelsen, men innan det var hon jättedålig. Jag tror att det bidrar till att så många vill få bort henne – trots att det inte finns så många efterträdare”, säger Aftonbladets Lena Mellin om varför S-väljarna vill ha bort Mona Sahlin.

Socialdemokraterna är ett parti i akut behov av förändring.

Den person som främst leder arbetet är Mona Sahlin.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin, S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld och statsvetaren Jenny Madestam ger här sin syn på partiet och dess ledare.

Vilken är S främsta utmaning nu?

– Det som partiets egna företrädare har pekat ut, nämligen att hitta en politik för framtiden. Deras problem i valrörelsen var att de inte var tillräckligt spännande och att de saknar svar på väljarnas frågor, säger Lena Mellin.

Hur ska de komma till rätta med sin politik igen?

– Genom att nyttja det rådslagsarbete som nu är igångsatt. S har försökt tillgodose två grupper samtidigt: man har vänt sig till medelklassen i Stockholm, och man har samtidigt vänt sig till sina vänsterväljare. Det ger ett osammanhängande intryck. De måste nu utforma en politik som tillgodoser båda gruppernas intressen, säger Ulf Bjereld.

Varför vill varannan S-väljare ha bort Sahlin?

– Hon har misslyckats i sin ledarroll. Väljarna förväntade sig att det skulle komma någon förändring under de fyra åren i opposition, det var det mandat Sahlin fick efter Göran Persson. Men det kom ingen förändring och det blev en oerhörd besvikelse för väljarna, säger Jenny Madestam.

– Mycket beror på att hon har fått en förlorarstämpel. Hon var magnifik i slutspruten av valrörelsen, men innan det var hon jättedålig. Jag tror att det bidrar till att så många vill få bort henne – trots att det inte finns så många efterträdare. (LM)

Vem är hennes efterträdare?

– Det finns ingen självklar. Jag tror att det kommer att handla om landstingsrådet Ilija Batljan, IF Metalls ordförande Stefan Löfven, Thomas Bodström kommer att vilja och säkert en massa andra också. (LM)

– Det finns inget annat utmejslat alternativ. (UB)

Sitter Mona Sahlin kvar vid valet om fyra år?

– Jag tvivlar på det. Jag tror att partiet kommer att krypa till korset och tänka att de gör ett bättre val om de byter ut sin frontfigur. (JM)

– Hon sitter nog i alla fall kvar till 2012 och den extrakongress som sannolikt kommer att hållas då. (UB)

– Nej, det tror jag inte. Hon är för präglad av den här dubbla förlusten – hon lyckades inte vinna regeringsmakten tillsammans med de rödgröna och S backade stort för andra valet i rad. (LM)

Publicerad: