Bombhot kom från polisens dator

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tidningen NSD bombhotades i onsdags

I onsdags bombhotades tidningen NSD, Norrländska Socialdemokraten.

När IP-numret spårades visade det sig att hotet skickats från polishuset i Luleå.

– Det var det minst väntade svaret, säger Roger Jönsson, informationsdirektör på polismyndigheten i Norrbotten till Aftonbladet.

Polisen tror att det finns tre tänkbara förklaringar till att hotet spårats tillbaka till polishuset i Luleå.

• IP-numret är felaktigt.

• Polismyndighetens nät har hackats.

• Eller: hotet skickades av någon i polishuset.

– Om det är något av de två sista alternativen är det väldigt allvarligt. Då har vi antingen brister i säkerheten eller så har någon inifrån vårt hus skickat hotet, säger Roger Jönsson, informationsdirektör på polismyndigheten i Norrbotten till Aftonbladet.

Rikskrim inkopplat

Nu har ledningen för polismyndigheten anmält ärendet till riksenheten för polismål i Umeå. Åklagare Pär G Lindell leder förundersökningen.

I dag anländer även fyra utredare från rikskriminalen till Luleå för att hjälpa till med utredningen. Polisen har under helgen samlat in de datorer i polishuset som varit uppkopplade mot Internet, för att undersöka dem.

Jönsson säger att det inte finns någon på polishuset i Luleå med något känt hat mot tidningen Norrländska Socialdemokraten.

– Vi får se var utredningen landar. Det är ingen idé att spekulera.

– Men ledningen för polismyndigheten ser mycket allvarligt på det inträffade. Vår förhoppning är att utredningen ska bringa klarhet i varifrån hotet mot NSD har kommit samt att den skyldige kan gripas och lagföras, säger Roger Jönsson.

Bombhundar

Det var i onsdags som tidningen i Luleå hotades via ett anonymt mejl som sa att det skulle smälla vid 14.35 på eftermiddagen. Polisen beslutade att utrymma mediehuset samt att spärra av det.

En patrull med två specialutbildade bombhundar flögs upp från Stockholm och började jobba vid 17.30-tiden

Strax före klockan 21 fick personalen återvända sedan polisens bombhundar letat igenom byggnaden utan att ha hittat något misstänkt.

Publicerad: