Rödgrön splittring – SD:s mardröm

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Blir av med sin vågmästarroll

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson kan nu hamna i medieskugga.
Foto: Scanpix
Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson kan nu hamna i medieskugga.

Samarbetet blev till splittring – och Sverigedemokraternas stora sorg.

Nu tapppar de sin vågmästarroll och kan hamna i medieskugga.

– Det var det sämsta som kunde hända för SD, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Foto: Jimmy Wixtröm
Statsvetaren Jenny Madestam.

På tisdagen kom bekräftelsen på Aftonbladets nyhet om att det rödgröna samarbetet numera är nedlagt, eller "gör en paus" som Mona Sahlin uttryckte det.

Medan alliansregeringen är de stora vinnarna lär Sverigedemokraterna vara de som förlorar på den rödgröna splittringen.

"Riskerar medieskugga"

– Intresset för SD minskar och de riskerar att hamna i medieskugga. Det har varit en oerhörd fokusering på dem den senaste tiden, men när vardagspolitiken tar vid blir SD mindre intressant för att de tappar sin vågmästarställning, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

Han fortsätter:

– De hade nog hoppats att de rödgröna hållit emot. Då hade de av och till kunnat avgöra i beslut i större utsträckning än vad som nu blir.

"Sämsta för SD"

Ulf Bjereld får stöd av Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

– Det var det sämsta som kunde hända för SD. Nu kommer de verkligen att hamna i skymundan och stå i ett hörn och undra om de får vara med. Alliansen däremot är superglada. Nu kommer de att kunna förhandla med Miljöpartiet och Socialdemokraterna i olika frågor.

Splittring självklar

De båda statsvetarna är överens om att splittringen var oundviklig efter det rödgröna nederlaget i valet.

– Det fanns en allmän känsla i luften att samarbetet gjort sitt. Nu får de utvärdera vad som varit och utveckla ny politik. Nu kan man också släppa loss sin egen ideologi, säger Ulf Bjereld som tror att ett nytt samarbete kan bli aktuellt.

– Nu har de två år på sig att hantera sina egna bekymmer. Ska de utveckla ett nytt samarbete bör man göra det senast två år före valet.

Ny form av samarbete

Jenny Madestam tror att ett framtida rödgrönt samarbete kan få ett nytt ansikte.

– Det är många frågetecken som jag ser det, även om vissa tror att de kommer hitta tillbaka till varandra. Jag tror det blir någon typ av samarbete, men kanske inte med Vänsterpartiet. Det handlar oerhört mycket om vad som händer med S och deras förnyelsearbete ser ut, säger hon.

Läsarna tydliga

När Aftonbladets läsare fått säga sitt om splittringen har intresset var stort och fler än 64 000 personer har röstat. 82,5 procent tycker att det var rätt att lösa upp alliansen medan 17,5 tyckte det var fel.

Publicerad: