Misstänkte 58-åringen gick till polisen

avEric Tagesson, Mira Micic, Josefine Hökerberg, Pelle Tagesson, Sebastian Chaaban

NYHETER

”Han kom in och berättade att han mördat en kvinna”

1 av 6 | Foto: Endre Alsaker-Nöstdahl/VG
dödad av en slump Polisens tekniker kommer ut från Radisson i Köpenhamn där en flygvärdinna hittades död i går. Polisen tror att hon var slumpvis utvald.

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Den 42-åriga flygvärdinnan och tvåbarnsmamman Vera Vildmyren mördades brutalt på sitt rum på Radisson hotell i måndags.

Polisen jagade den 58-årige rumänen Marian Clita för mordet – som i dag överlämnade sig till polisen i Malmö.

– Han är misstänkt för mordet men vi kan ännu inte säga varför, säger polisen Ove Dahl.

Polisen i Norge går nu ut med flygvärdinnans namn efter att de anhöriga underrättats.

Det brutala mordet inträffade på ett hotell i Köpenhamn vid 20-tiden i måndags. SAS-flygvärdinnan Vera Vildmyren kom till Radisson-hotellet på Amager Boulevard i Köpenhamn vid 16-tiden tillsammans med sina kolleger. Hon gick in på rum 2025, på tjugonde våningen.

Det är den sista kända iakttagelsen av henne vid liv.

Hörde desperata skrik

När städpersonalen öppnade dörren till flygvärdinnans rum i går morse hittade de henne brutalt mördad. Kroppen var svårt skadad efter flera slag med ett trubbigt föremål. Mycket pekar på att hon själv släppte in mördaren i rummet. Enligt polisen fanns det tecken på att kvinnan slagits för sitt liv.

Två vittnen har berättat att de vid 20-tiden i måndags kväll hörde knackningar på Vera Vildmyrens dörr. Därefter desperata skrik – och upprepade dunkningar.

Jagar en 58-årig man

Marian Clita, 58, fångades av hotellets övervakningskameror på flera våningar i byggnaden och på Casinot, trots att han varken är gäst eller inskriven. Vid 14-tiden på onsdagen offentliggjorde polisen bilderna på mannen. Samtidigt berättade man om misstanken.

– Han är misstänkt för mordet. Jag kan dessvärre inte gå in på vad som ligger bakom misstanken. Vi vet med säkerhet att han kom till hotellet klocken 17.20 i måndags och lämnade klockan 21.15, säger Ove Dahl till Aftonbladet på onsdagseftermiddagen.

Polisen har även hittat vapen i hotellrummet där Vera Vildmyren mördades.

– Vi har hittat både slagvapen och stickvapen. Kvinnan skador kan ha orsakats av dessa, säger Ove Dahl till VG.

Överlämnade sig till polisen i Malmö

Den 58-årige rumänen är känd av polisen och har avtjänat ett tjugoårigt fängelsestraff för mord i Rumänien. Marian Clita ska 1985 suttit i fängelse för stöld, när han mördade cellkamraten Gheorghe Ursu ihjel, en av landets mest kända regimkritiker, skriver ekstrabladet.dk

Clita dömdes till 20 års fängelse för mordet, men frigavs efter tio år på grund av gott uppförande.

I dag överlämnade sig en man som påstod sig vara Marian Clita till polisen i Malmö.

Och berättade att han dödat en kvinnan i Danmark.

Polisen i Danmark kände inte till att Marian Clita vistades i landet, men har nu kontaktat rumänska myndigheter i jakten efter mannen och kommer att efterlyser honom över hela Europa.

Polisen hittar inget annat motiv till mordet än rån just nu. Vera Vildmyrens mobiltelefon, dator och plånbok saknas.

Gift tvåbarnsmamma

Vera Vildmyren var gift och mor till två söner på 14 och 16 år. Polisens spårning av hennes försvunna mobiltelefonen visar att hon talade med sin man, som befinner sig i Norge, flera gånger under måndagen.

I går skulle Vera Vildmyren klivit på ett SAS-flyg till Peking. Men hon kom aldrig med.

Aftonbladet talade i går med flera svenska kolleger till Vera.

– Det som hänt är helt fruktansvärt. Man är ju orolig att det kan ha koppling till arbetet, att någon passagerare följt efter henne, säger en av dem.

Ingenting tyder på att Vera Vildmyren utsatts för sexuellt övergrepp. I dag obduceras kroppen.