”Swansea är inte värre än andra ställen”

Av: Jessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

I Swansea har dokumentären om de unga och utslagna heroinisterna väckt starka känslor.

De ansvariga känner inte igen sig i den bild som ges i filmen.

– Visst har vi problem, men inte värre än på andra ställen i Storbritannien, säger Eddie Isles, chef för antidrogsamordningsgruppen i Swansea.

Eddie Isles är ordförade i samarbetsgruppen Smat, en förkortning av Substance misuse action team, som jobbar för att stoppa missbruket.

Alla i Swansea har sett dokumentären, enligt Eddie Isles. Swansea Love Story skildrar vardagen för ett gäng unga missbrukare som själva vuxit upp i missbrukarhem.

Han känner till de unga heroinisterna i filmen. Clinty, en av de unga missbrukarna i dokumentären, menar att han är ren när han går på metadon. I dokumentären berättar han om hur han vill sluta med drogerna och styra upp sitt liv.

Vill inte ha hjälp

Flera av de andra vill inte ha någon hjälp.

– Deras situation är extremt exceptionell. Vi har ett väl fungerande system för att hjälpa människor ur drogberoende. För människor under 18 finns ett särskilt program, säger Isles.

I hans grupp i Swansea samlas experter från polisen, socialtjänsten och drogavvänjningskliniker för att jobba mot det utbredda missbruket.

– Vi har ett allvarligt problem med opiater som heroin och kokain. Därför satsar vi på rehabiliteringen och informationen till unga för att få dem att aldrig testa. Det är beroendet som är det största problemet, säger han.

Det senaste året har antalet missbrukare i programmen ökat från 320 till 388.

Fler heroinister

Heroinmissbruket är ett problem i hela Storbritannien. I London har det för några år sedan gjorts försök att låta heroinister injicera inne på kiliniker för att undvika att de hamnar i kriminella sammanhang.

Enligt the Guradian finns det bara i England 330 000 personer som är beroende av heroin, crack eller kokain. Drogerna smugglas in i landet eller tas in i hamnarna genom båttransporter.

Swansea har det största sprututbytet i Wales. Enligt filmarna från VBS ökade heroinmissbruket i Swansea bara under 2009 med 180 procent.

Publicerad: