Sahlin besviken på Littorin

"Vi är många som känner oss svikna" skriver S-ledaren Mona Sahlin sedan Sven Otto Littorin anklagats för sexköp.

Den förre arbetsmarknadsministern avgick i onsdags och angav då familjeskäl.

När Sven Otto Littorin i onsdags berättade om sin avgång kände sig Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin berörd – nu är hon besviken, skriver hon i en kommentar till TT.

"Vi var många som då kände med honom. Jag uttryckte min omedelbara sympati med en politisk motståndare. Nu när vi får veta att anledningen till avgången är en annan, uppstår i stället känslan av att onsdagens presskonferens egentligen syftade till att manipulera och lägga ut dimridåer inför svenska folket", skriver Sahlin.

”Intryck av mörkläggning”

Hon är kritisk till att statsminister Fredrik Reinfeldt först i lördags berättade att han kände till att Littorin i tisdags konfronterats av tidningen.

"Då får man intrycket av en större och medveten mörkläggning inför svenska medborgare", skriver Sahlin.

KD:s partiledare Göran Hägglund tycker att Littorin bör träda fram och klargöra huruvida anklagelserna mot honom är sanna eller inte.

”Bör berätta”

– Jag tycker att han förr eller senare bör berätta sin version. Det gäller vare sig om det är sant eller inte. Det gäller ju för honom som person och för andra att kunna komma vidare ur den här besvärliga situationen, sade Hägglund tidigare i helgen till TT.

Peter Eriksson, språkrör för MP, sade:

– Om det här stämmer, så förklarar det väldigt väl varför han stack i väg med svansen mellan benen.

Övriga partiledare har inte velat kommentera anklagelsen om sexköp.

Bakgrund: Sven Otto Littorins avgång

På onsdagsmorgonen den 7 juli kallades medierna till en presskonferens med anledning av att Sven Otto Littorin avgår som arbetsmarknadsminister. På presskonferensen berättade Littorin att han genomgår en utdragen vårdnadstvist och att han nu lämnar sin post av privata skäl och av omtanke av sina barn. Littorin berättade även om hur journalister ringt till hans dotter i samband med att han tidigare vårdats på sjukhus.

Den 8 juli uppgav Aftonbladet att Sven Otto Littorin pekats ut för ett brott. Tidningen ställde frågor till Littorin under tisdagen om det påstådda brottet, men han ville inte svara. På onsdagsmorgonen avgick han. Statsminister Fredrik Reinfeldt sade att Sven Otto Littorin uppgivit flera privata skäl till sin avgång.

Den 10 juli publicerade Aftonbladet en artikel där en 30-årig kvinna berättar att hon har sålt sex till Sven Otto Littorin 2006. Tidningen har tagit del av uppgifter om hennes kunder som hon ska ha skrivit in i sin dator. I hennes adressbok finns ett telefonnummer som i dag går till en representant för en förskola. Förskolan uppgav att numret tidigare tillhört Littorin. Vid en pressträff berättade Reinfeldt att Littorin ringde på tisdagskvällen och berättade att han ville lämna regeringen på grund av privata skäl. Littorin angav att han blivit konfronterad med uppgifter av Aftonbladet som han sade inte stämmer, uppgav Reinfeldt. Sven Otto Littorin vill inte själv uttala sig, men via sin advokat i vårdnadstvisten med sin förra fru förnekar han brott och avvisar påståendet om sexköp. (TT)

TT

Publisert: