BP tvingas ge USA ekonomiska besked

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-07

Oljebolaget ska redovisa överföringar av pengar

Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande i BP och ett av oljekatastrofens offer.

I kölvattnet av oljekatastrofen i Mexikanska golfen har energijätten BP gått med på att informera USA:s regering om stora transaktioner som kan påverka företagets framtid.

Minst 30 dagar i förväg ska justitiedepartementet få besked om större finansiella åtgärder, skriver brittiska tidningen The Times på onsdagen.

Ska redovisa stora överföringar

Begäran om att USA ska få förhandsinformation kom i ett brev från biträdande justitieministern Rupert Bondy till BP. Begäran gäller stora överföringar av pengar eller andra tillgångar. Dessutom ska USA hållas informerat om omstruktureringar, omorganisationer, förvärv, sammanslagningar, samriskföretag, försäljningar med mera. Utöver det ska BP redovisa finansiell information varje månad samt detaljer om kredit- och låneuppgörelser.

Mångmiljardkostnader

Oro för oljejättens ekonomiska ställning har växt och den brittiska regeringen uppges arbeta med en krisplan i händelse av att företaget skulle kollapsa.

BP har gjort av med drygt 3,1 miljarder dollar (23,8 miljarder kronor) till följd av oljekatastrofen. Dessutom har företaget lovat att betala ytterligare 20 miljarder dollar (cirka 153 miljarder kronor) till en fond för att kompensera amerikaner som påverkats av katastrofen.

Värsta katastrofen i historien

Oljeläckan i Mexikanska golfen är den värsta miljökatastrofen i USA:s historia. Den startade i april i år med en explosion ombord på den av BP hyrda oljeborrplattformen Deepwater Horizon då elva arbetare omkom.

Omkring 60 000 fat, omkring 9 000 ton, olja per dag beräknas läcka ut i golfen varje dygn, långt mer än de omkring 25 000 fat per dag som man lyckas samla upp.

TT