Ännu mer sol och värme väntas i helgen

avLouise Lundström

Temperaturen kan stiga över 30 grader

Så blir vädret 12 dagar framåt. Klicka på bilden för en större version.

En härlig helg väntar alla soldyrkare när värmen håller i sig.

På lördag kan temperaturerna leta sig upp över 30 grader i landets södra delar.

– Det ser bra ut om man gillar sol och värme, säger Daniel Fredriksson vid Storm weather centre.

Solen har hållit sig framme på många håll i landet under den senaste veckan. Och det verkar som att det varma vädret håller i sig.

– Prognosen ser ganska oförändrad ut från tidigare. Men det som händer nu är att det återigen passerar en front västerifrån som gör att det förekommer skurar i de allra västligaste delarna, särskilt i fjällen men också nere på västkusten, säger Daniel Fredriksson.

Badväder i helgen

Fronten passerar över hela landet det närmaste dygnet och i morgon kan det återigen bli fint väder, särskilt i mellersta och södra Sverige med temperaturer mellan 22 och 27 grader.

I Norrland ser det ut att bli växlande molnighet och temperaturer strax över 20 grader.

Lagom till helgen kan det bli ett riktigt badväder.

– På lördag får södra Sverige återigen en fin och solig dag med kanske några stackmoln på eftermiddagen. Det blir mellan 25 och 30 grader och lokalt kan temperaturerna till och med bli lite högre än så, säger Daniel Fredriksson

Värmen stannar kvar

En högtrycksrygg driver upp temperaturerna i landet under söndagen. Då kan temperaturerna leta sig upp mot 30 gradersstrecket. Och delar av värmen stannar kvar under början av nästa vecka, enligt Daniel Fredriksson.

– Det blir varmt särskilt över landets södra halva, med temperaturer mellan 25 och 30 grader. Men det kan passera ett och annat regnväder. I norr är det lite mer osäkert, då kan temperaturerna sjunka så att de ligger runt 20, säger han.

Alger vid Gotlandskusten

Så länge högtrycket håller temperaturerna uppe finns det alltid risk för att alger kommer upp till ytan. Ännu har algerna inte nått land men det kan ändras fort.

– Det kan bli den sista algfria helgen men det kan lika gärna vara den första helgen som det blir alger, eftersom det ändrar sig hela tiden. Min rekommendation är att man följer ögat och är det mycket alger där man tänker sig att bada så är det bra att ha en alternativ badplats, säger Gunnar Aneer vid informationscentralen för Egentliga Östersjön.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder