Sahlin: Ibland måste man sätta familjen före

Publicerad:
Uppdaterad:
Mona Sahlin och Lars Ohly önskar Sven Otto Littorin lycka till.
Foto: björn lindahl
Mona Sahlin och Lars Ohly önskar Sven Otto Littorin lycka till.

NYHETER

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin önskade på onsdagen den avgående Sven Otto Littorin all lycka.

– Jag utgår från att det här är ett beslut som han verkligen känner är viktigt för honom och hans familj. Han har varit en mycket tydlig arbetsmarknadspolitiker även om jag inte sympatiserar med det han har gjort.

Mona Sahlin säger till Aftonbladet att Sven Otto Littorin är en bra och rak person samtidigt som han är en bra och rak politiker.

– Ibland måste man sätta familjen före. Om det nu är det han har tvingats göra önskar jag honom alla lycka i sitt liv.

Politikens innehåll

Hon tror inte att avhoppet kommer att få någon betydelse för valutgången trots att Littorin är en av alliansens viktigaste ministrar.

– Som vanligt tycker jag att det är politikens innehåll som spelar någon roll. Jag tror inte att Moderaterna kommer byta innehåll i sin arbetsmarknadspolitik för att Sven Otto Littorin hoppar av.

Tänker på barnen

I stället tänker hon nu på hans barn och familj.

– Jag hoppas att det här är ett beslut som underlättar för honom att leva ett bra liv.

Ohly: Min dotter hängdes ut

Även Vänsterpartiets Lars Ohly förstår och respekterar Littorins agerande.

– Det är aldrig värt det om det går ut över ungarna, det har jag sagt från början. Skulle jag känna på samma sätt så skulle jag också sluta. Vi är människor. Det här är en pappa, säger Lars Ohly.

– Hade jag vid något tillfälle känt att mitt jobb eller mitt yrkesval inneburit så stora påfrestningar att mina ungar tagit stryk, då hade jag direkt lämnat. Så jag har väldigt stor förståelse för att han gör den bedömningen. Så jag hoppas verkligen att hans ungar och han mår bra av det.

Har du egna erfarenheter av något liknande?

– Förra valrörelsen hängdes min dotter ut och det senaste året har min son hängts ut på ett sätt som inte är rimligt. De har inte valt sin pappa, de ska kunna göra som sina kompisar och de ska inte begränsas i sitt liv av att ha en pappa som är politiker. Men jag har pratat med mina ungar, jag gör det varje gång som det känns jobbigt för mig eller för dem. Och vi har kommit överens om att än så länge så är det inte för jobbigt. Skulle de säga: "nej pappa, nu blir det för jobbigt”, då skulle jag lägga av direkt.

Är det här mediernas fel?

– Jag vet inte vems fel det är men det är ett klimat där man tycker att allt är rätt att spegla som gör att man också jagar anhöriga, och har man dessutom minderåriga barn, som i Sven Otto Littorins fall, då har man gått för långt. Den som gör det, den bär ett ansvar, det tycker jag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN