Därför exploderade jättejumbons motor

Svenske Stefan hamnade mitt i dramat

Plötsligt exploderade motorn på världens största passagerarflygplan – mitt under färd.

Svenske Stefan blev vittne till dramat.

Motortillverkaren Rolls Royce bekräftar nu att ett fel i motorns turbindel orsakade haveriet.

Världens största passagerarplan fick nödlanda på Singapores internationella flygplats efter att en av motorerna havererat.
Världens största passagerarplan fick nödlanda på Singapores internationella flygplats efter att en av motorerna havererat.

Planet, världens största passagerarplan Airbus A380, hade nyss lyft mot Sydney från Singapore när en av motorerna exploderade och fattade eld. Vrakdelar rasade ner på marken och planet tvingades vända om och nödlanda.

Svenske Stefan vittne

På planet satt svenske Stefan Fiedler, 44, som en av drygt 440 passagerare. Han fångade hela dramat på film.

– Det smällde till, en riktigt jättesmäll! Ljuset och tv-apparaterna slocknade på vänster sida i kabinen, sade han till Aftonbladet strax efter incidenten.

Efter en utredning bekräftar nu motortillverkaren Rolls Royce att det var en komponent i motorns turbindel som orsakade oljeläckaget som sedan fattade eld. Felet ska vara specifikt kopplat till Rolls Royces Trent 900-motorer, som finns på flera bolags Airbus A380-plan.

Felaktig del ersätts

Nu ska den felaktiga komponenten ersättas i alla motorer av den här typen, något som leder till brist på A380:or värden över, rapporterar Sky News. Airbus förutser nu förseningar i leveranserna av nya plan.

Flygbolaget Qantas, som olycksplanet tillhör, har stoppat trafiken med sina sex A380:or. Singapore Airlines har tagit tre av sina jättejumbos ur trafik. Samtidigt uppmanar den europeiska flygsäkerhetsorganisationen Easa alla flygbolag att genomföra extra noggranna undersökningar av Trent 900-motorer. Plan med motorer som läcker onormalt mycket olja får inte flyga.

Här nödlandade flygplanet
Publisert: