Reinfeldt kritisk till de rödgrönas förslag

Kallar sjukförsäkrings- förslaget för ”fusk- överenskommelse”

Statsminister Fredrik Reinfeldt kallar de rödgrönas förslag till ny sjukförsäkring en ”fusköverenskommelse” – ofinansierad med 3,3 miljarder kronor.

– Vi har finansierat allt, svarar Ylva Johansson (S).

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.

Vid en pressträff på Rosenbad i Stockholm i förmiddags bemötte statsminister Fredrik Reinfeldt de rödgrönas förslag om nya sjukförsäkringsregler. Han kallar förslaget en ”fusköverenskommelse".

"Kostar 3,3 miljarder"

– Det är en entydig återgång till en utsorteringspolitik som skickar ut arbetsföra människor ur arbetsmarknaden. Det är dessutom gjort med förslag som, när vi räknat på detta, kommer att belasta statsfinanserna med minst 3,3 miljarder och det är helt ofinansierat.

Ylva Johansson (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott, säger att summan som Reinfeldt talar om ”inte är orealistisk”, men att det kommer att finnas täckning för den i oppositionens vårbudgetförslag.

– Att det skulle vara ofinansierat stämmer inte, vi har finansierat allt, säger hon.

”Ökad arbetslöshet”

Enligt Reinfeldt väljer oppositionen en "bidragslinje" som skulle leda till ökad arbetslöshet. "Dumheter", tycker Ylva Johansson:

– Tvärtom, vår politik syftar till att folk ska komma tillbaka i arbete, det är därför vi satsar på rehabilitering.

Oppositionen vill att de nya reglerna ska utredas i en "bred utredning, där riksdagens partier och parterna på arbetsmarknaden ingår". Det är statsministern kritisk till, trots att regeringen i sin tur fått kritik för att ha ändrat reglerna för snabbt.

– Erfarenheten är att en sådan bred utredning med den sammansättningen tar minst tre år innan allt är på plats. Ska vi alltså få en utredningsregering? säger han.

Införs redan 2011

Ylva Johansson svarar att allt inte ska utredas.

– Många förslag måste vi genomföra mycket snabbt eftersom så många är satta i klistret, säger hon.

Om oppositionen vinner valet skulle till exempel förslaget om att höja ersättningen i sjukförsäkringen till 80 procent under hela sjukpenningsperioden införas 2011, enligt Johansson. Det som däremot skulle utredas är bland annat förslaget om att höja taket till tio basbelopp samt att ge möjlighet till förtidspension endast från 58 års ålder.

Publisert: