Valet 2010

Sahlin talade på Livetorget

Av: 

Jessica Balksjö

Nivette Dawod

NYHETER

Det första som ryker vid en rödgrön regering är aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen, lovade Mona Sahlin (S) på Aftonbladets Livetorg.

– Det är ett dåligt och farligt förslag, en ung arbetslös behöver stöd från första dagen, sa hon.

Samtidigt tryckte hon återigen på att de rödgröna aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Mona Sahlin på Livetorget.
Mona Sahlin på Livetorget.

Som fjärde partiledare tog Mona Sahlin (S) plats i Aftonbladets livetalarstol vid 10.30 i dag.

Iklädd svart kavaj och tröja, och med en gul liten fusklapp i handen, började hon med ett rejält brandtal. Budskapet: Hon kommer aldrig att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Det är val på söndag, det hoppas jag att ingen har missat, ta tillvara den rätten. Alla sju partier som sitter i Sveriges riksdag idag är demokrater, som står upp för människors värde. SD gör det inte.

Och även en av de första frågorna från tittarna handlade om Sverigedemokraterna.

Vill bekämpa SD

Rozbeh Aslanian undrade: Hur tänker ni bekämpa SD om ni kommer in i riksdagen?

– Jag har sett hur det gick i Danmark när man släppte in danska folkepartiet i makten. Det förändrade helt dansk politik. Vänd dem ryggen, men ta fajten och debatten mot dem. Så vill jag bekämpa SD, svarade Mona Sahlin.

Sahlin fick också en hel del frågor om a-kassan. Elisabeth Tjärnlund undrade vad de rödgröna egentligen vill förbättra i a-kassan. Då svarade Sahlin:

– Hotellstäderskan i dag får betala fem gånger mer i avgift i a-kassan än läkaren, det är inte rimligt på något enda sätt. Det ändrar vi.

Vallöfte

Så kom sedan vallöftet, efter att tittaren Natalie Sial frågat vad de rödgröna skulle göra först om de vinner valet.

– Att ta bort aktivitetsförbudet på arbetsförmedlingen. Det är nog ett av mina första beslut. Regeringen har sagt att man inte får ge aktiva insatser de första 100 dagarna till unga. Det är ett dåligt och farligt förslag, en ung arbetslös behöver stöd från första dagen, sade Mona Sahlin

Applåderna blev allra flest när en tittare frågade vad Socialdemokraterna gör mot kvinnomisshandel och Sahlin lovade "hårda tag" mot brottsligheten.

Att vara med i Livetorget kändes lite ovant, tyckte S-partiledaren efteråt.

– Men det här är ett väldigt bra förnyande av hur tidningar kan jobba med valrörelsen, sa hon till Aftonbladets Jessica Balksjö som var på plats.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010