SR:s vd vill se SD inför rätta före valet

Reporter kände sig hotad av Sverigedemokrater på färja

De högt uppsatta Sverigedemokraterna misstänks för att ha överfallit en sr-reporter på en Tallinkfärja i januari förra året.

Nu vill Mats Svegfors, vd på Sveriges Radio, att åklagaren tar upp fallet före valet.

– Det här handlar om aktiva politiker som använder våld mot journalister, säger Mats Svegfors, vd på Sveriges Radio.

Reportern infiltrerade Sverigedemokraterna i ett avslöjande reportage för SR:s program Kaliber. Under granskningen följde hon med Sverigedemokraternas ungdomsförbund på en kryssning till Tallin.

När hon satt i en hytt tillsammans med flera personer ur partitoppen blev situationen plötligt hotfull när det började uppstå misstankar om vem hon var.

Det var Erik Almqvist, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund och kommunfullmäktigeledamot i Lund, Christian Westling, kandidat till Europaparlamentet från Stockholm och William Petzäll, kommunfullmäktigeledamot från Borås och vice ordförande i ungdomsförbundet som var med i rummet.

Även Jimmie Åkesson ska ha varit med i hytten.

Erik Almqvist bad då att få titta i hennes väska. När hon vägrade att ge honom väskan spärrade han vägen, har reportern berättat.

– Jag var så rädd att jag tänkte "jag måste ut härifrån, det är lika bra att jag släpper väskan", har hon sagt i ett intervju med SR.

En övervakningsfilm visar hur hon sedan springer ut i korridoren.

"Viktig relation i en demokrati"

När polisutredningen till en början lades ner fick Mats Svegfors riksåklagaren att överpröva fallet och förundersökningen togs upp igen. Åklagaren har fortfarande inte bestämt sig för om männen kommer att åtalas och om det i så fall blir någon rättegång.

– Relationen mellan politiker och journalister är kärnan i en demokrati. Därför anser jag att det här bör hanteras så skyndsamt som möjligt, säger Svegfors.

Efter konfrontationen i hytten fortsatte Sverigedemokraterna med sina försök att avslöja reportern. Övervakningsbilder som Ekot tagit del av visar hur en kvinnlig sverigedemokrat går mot receptionen. Hon ska där utge sig för att vara Caroline Stenman och får därefter ut nyckeln till Carolines hytt.

Utanför hytten har då flera partimedlemmar samlats. Bland annat partiets ordförande Jimmie Åkesson, rapporterar SR Ekot.

Bilderna visar hur Erik Almqvist och Christian Westling en stund senare går in i hytten och är kvar där ungefär en minut.

Tog reporterns väska

Nina Glans är ansvarig utgivare på Kaliber och programchef på SR Göteborg.

– Jag anser att det här bör utredas i botten. Vi kan inte acceptera att våra reportrar blir av med arbetsmaterial. Hon har inte fått tillbaka sin väska som även innehöll privata ägodelar. Det är en principsak, säger Nina Glans.

Polisen undersökte Sverigedemokraternas bagage när de gick av båten, men reporterns väska fanns inte där.

Aftonbladet har utan framgång sökt Erik Almqvist för en kommentar.

Publisert: