”78-åringen mår djävulskt dåligt”

Mannen inspärrad på anstalt trots rullator och kateter – medfångarna protesterar

Den 78-årige mannen dömdes till två månaders fängelse – trots sin höga ålder.

Nu rasar medfångarna på anstalten.

– Han är förvirrad och har kateter och rullator. Det finns inte kompetens för att ta hand om honom här, säger internen Darmond.

Men kriminalvården slår ifrån sig ansvaret.

Den 78-årige mannen körde ifrån en poliskontroll i centrala Sundsvall i november förra året.

Det skulle han aldrig ha gjort.

Polisen kastade sig efter honom och krävde att han skulle blåsa. Men den gamle mannen, som varit nykterist i hela sitt liv, vägrade och gjorde motstånd.

Mannen dömdes till villkorlig dom för våldsamt motstånd och grov vårdslöshet i trafik – trots att han var spiknykter, berättar hans advokat Matts Norberg.

När mannen inte förstod att han skulle infinna sig på frivården ändrades straffet till två månaders fängelse.

Gråter på anstalten

Den äldre mannen anlände till Sörbyanstalten i torsdags. Fyra dagar senare hade hans medfångar krismöte med ledningen. De hotade med inlåsningsstrejk om inte farbrorn flyttades till sjukstugan eller ett ålderdomshem. En av fångarna tog kontakt med TV 4 som rapporterade om händelsen.

– Han är vilse och vet inte var han är. Vi såg han komma in i matsalen med rullator och blöja och efter maten satt han och grät i biblioteket. Han har en kateter som måste tömmas. Det finns inte den vård han behöver här, säger internen Darmond till Aftonbladet.

– Jag och många andra är berörda. Han mår inte bra här, han mår djävulskt dåligt. Hur kan man behandla en människa så här? Han borde ha fått fotboja, säger han.

Enligt Darmond finns det många trappor på Sörbyanstalten. Och mannen kan knappt röra sig utan rullatorn.

– Det är svårt, men jag får hjälp av mina nya kamrater, säger mannen till Aftonbladet över telefon.

"De sista åren jag har"

Han är nedstämd men har bestämt sig för att stå ut.

– Det är klart att man blir ledsen när man kommer hit opp som ny. De är de sista åren jag har och då ska jag sitta på en anstalt. Våldsamt motstånd står det tydligen i papirerna, säger han.

Enligt de andra intagna är mannen mycket förvirrad.

– Han går hela tiden runt och frågar var han är någonstans, säger Darmond.

Den äldre mannen är tidigare ostraffad.

Inte kriminalvårdens ansvar

Enligt Sörbyanstaltens enhetschef, Maria Strand, är det inte kriminalvården som bestämmer var brottslingarna placeras – utan domstolen.

– Jag kan förstå kritiken som rör att äldre döms till fängelse men vi har inget ansvar för var fångarna placeras, säger hon.

Publisert: