Nu flyr bärplockarna skogarna i Storuman

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Har med sig skyltar med "SOS" och "Help"

200 bärplockare har börjat vandra de drygt tre milen från Långsjöby till Storuman.

Med sig har de skyltar med orden "Help" och SOS".

Efter bara ett dygn i Sverige vill de nu komma hem.

– Jag som bybo släpper inte förbi det här. Ska dom gå tre mil i obygden utan mat och vatten? Det tillåter inte jag, säger Ture Strömholm vars döttrar mötte bärplockarna.

Bärplockare från Kina åkte genom ett kinesiskt bärplockningsföretag till Långsjöby i Storuman.

Men något gick fel och efter bara ett dygn i Sverige är bärplockarna nu desperata efter att få komma hem.

– Det ska ha blivit något fel mellan dom och bemanningsföretaget i Kina som har skickat hit dom. De får ingen ekonomisk ersättning alls, men mer än så vet jag inte nu, säger Dennis Westerlund, bäruppköpare som ansvarar för boende och tansporter för bärplockarna.

Bar på all packning

Carina Iassu bor i en stuga i närheten av den gamla nedlagda byskolan där de kinesiska bärplockarna skulle bo över slutet av sommaren. I dag mötte hon dem ute på vägen.

– Vi var ute på en promenad och när vi kom tillbaka såg vi att hela gänget var ute på vandring på vägen med all packning och skyltar där det stod "SOS och "Help", säger hon.

Systrarna förstod att bärplockarna tänkt sig att gå de tre milen in till Storuman, med en hel del bagage i släptåg.

– Vi stannade dem och satte dem här i skuggan och hämtade vatten till dem. Men vi kan inte prata med dem för de pratar ingen engelska, säger Carina.

Men vid 14-tiden i dag hade de rest sig och börjat gå. Då hade en tolk tillkallats och livliga diskussioner förts med representanter från det företag som skulle hyra ut den gamla byskolan till bärplockarna.

Utan mat och vatten

Carinas pappa, Ture Rönnholm, är upprörd över att bärplockarna bara lämnats åt sitt öde.

– Jag är arg. Jag som bybo släpper inte förbi det här, ska dom gå tre mil i obygden utan mat och vatten? Det tillåter inte jag. Någon har lurat dem, något har gått riktigt snett. Och nu ska de här mer än 200 människorna gå mer än tre mil, det är ju varmt också, säger han.

Bärplockarna har nu börjat den långa promenaden in till Storuman. Kinesiska ambassaden har kontaktats och har enligt Ture Rönnholm skickats upp till bärplockarna. Men ingen vet vad som ska hända sen.

– Som jag förstår det så har det blivit något fel med byrån i Kina, man såg ju på dom att det här inte alls var vad de förväntat sig, flera av dem är ju unga också. Och det verkar som att många av dem har förlorat pengar bara på att komma hit, säger Carina.

Publicerad: