”Linda sa att Mats ofta var sur”

Vännen om Mats svartsjuka – i dag kommer åtalet

Kontrollerande. Svartsjuk. Långsint.

Så beskrivs Mats Alm av Linda Chens vänner.

– Linda sa att Mats ofta var sur. Och att han var sur länge, säger en av Lindas vänner i förhör enligt Dalarnas Tidning.

I dag kommer åtalet mot Mats Alm, 34, – ett drygt halvår efter att Linda Chen, 32, försvann från hemmet i Falun. En vecka senare skulle paret gifta sig i Stora Kopparbergs kyrka.

Frågan är om det jättelika förundersökningsmaterialet som åklagaren i dag kommer att lämna in till tingsrätten kommer att kunna knäcka gåtan Mats Alm.

Bakbunden och tvångsmatad

Under tiden Alm har suttit häktad har det å ena sidan målats upp en bild av en vanlig man, en omtyckt lärare från Falun, som snarast är ett sörjande offer och vars familj svär att han är oskyldig.

Den andra sidan vittnar om en iskall och beräknande person. En man som envist håller fast vid sin osannolika historia att han själv ska ha fallit offer för kidnappare. Han hävdar att de bakbundit honom, tvångsmatat honom då och då med gamla friterade räkor och drogat honom under tre dygn.

"Ångrar nog historien"

När han till slut vaknade upp befann han sig ute i skogen bredvid en pyrande eld. Intill honom låg den sargade kroppen av hans blivande hustru. Men åklagaren har kunnat slå hål på i stort sett hela hans historia.

– Jag tror att han hittade på den där historien där han fortfarande trodde att det skulle kunna gå att fastställa dödsorsak på Linda, att det skulle kunna gå att se att hon blivit mördad. I efterhand ångrar han nog den där historien jävligt mycket, jag tror han förstår att den är rätt otrolig, säger professorn i kriminologi Leif GW Persson.

"Svartsjuk och arg"

Dalarnas Tidningar har tagit del av ett förhör med en väninna till Linda Chen. Kvinnan berättar att Linda hade sett en sida hos sin blivande make som skrämde henne. Enligt vänninnan försökte Mats att kontrollera henne. Han var svartsjuk, arg, antisocial och långsint.

– Vi är många som pratat om, och undrat hur det skulle gå mellan Mats och Linda, säger väninnan i förhör, enligt Dalarnas Tidningar.

Mats Alm har själv berättat om hur paret träffades, via en nätdejtingsajt. Han hade precis avslutat ett tidigare äktenskap och Linda hade flera trasiga förhållanden bakom sig.

"Dör utan Linda"

Första dejten blev på fiket där hon jobbade. Ingen av dem trodde att förhållandet skulle leda till något djupare, men efterhand växte kärlek fram.

När Linda försvann sa den till synes förtvivlade Mats Alm i tv:

– Utan Linda kan jag lika gärna dö.

I parets förlovningsring stod texten ”Nu och framåt – Linda” ingraverad.

Men polisen trodde aldrig på Mats tårar.

"Han skakade av ilska"

Nu har det visat sig att polisens utredare, redan elva dagar efter att Linda anmälts saknad, började att jobba utifrån teorin att svartsjuka kunde ligga bakom försvinnandet.

Vänninan, som enligt Dalarnas Tidningar förhörts av polisen, tipsade då om att Linda kände sig oroad över den blivande makens temperament.

En händelse som skakade Linda var ett krogbesök då Mats Alm blev svartsjuk för att andra män tilltalade henne.

För väninnan berättade Linda Chen att Mats var spiknykter vid tillfället. Trots det blev han så rasande av att män tittade på henne att han högröd i ansiktet började stampa på stället och skaka i hela kroppen.

"Vill ha full kontroll"

Han hoppade på stället, viftade med armarna och fick inte fram ett ord, skriver Dalarnas Tidning.

– Det förvånar mig inte alls. Mats Alm är en kille som vill ha full kontroll. Svartsjuka är en del av det mönstret, säger Leif GW Persson, som själv planerar att sitta med under rättegången.

I dag lämnar åklagaren Niclas Eltenius in åtalet mot Mats Alm vid Falu tingsrätt. I samma stund blir förundersökningsmaterialet offentligt.

Enligt flera rättsexperter som Aftonbladet har talat med kan det bli svårt att fälla Mats Alm för mord.

Mordutredarna har inte lyckats fastställa vare sig dödsorsak, brottsplats eller hittat något mordvapen.

Och själv håller Mats Alm envist fast vid sin historia.

Fortsätter att vara en gåta.

Detta har hänt i fallet Linda Chen

Mats Alm har suttit häktad i ett drygt halvår misstänkt för mordet på sin sambo Linda Chen.

Han har hela tiden hållit fast vid samma historia – att han kidnappades och sedan vaknade upp bredvid sin älskade flickvän.

Här är turerna som lett fram till dagens åtal.

2 augusti: Linda Chen, 32, anmäls försvunnen, en vecka innan hon ska gifta sig med Mats Alm. Försvinnandet rubriceras som misstänkt människorov.

3 augusti: Hennes sambo Mats Alm, 34 vänder sig till Aftonbladet och berättar om försvinnandet och vill att tidningen skriver om det. Han träder en dryg månad senare även fram i "Efterlyst" vilket får kriminologen Leif GW Persson att säga: "En oskyldig är totalt jävla ointresserad av att sitta i tv och lipa".

15 september: Alm lämnar arbetet i Borlänge och syns sedan inte på tre dagar.

16 september: Mats Alm ska träffa utredarna i Falun men infinner sig inte.

18 september: Mats Alm dyker inte upp på arbetet och anmäls försvunnen. Sommarstugeägaren Lars Gauffin möter en brännskadad Mats Alm som säger sig ha hittat Linda Chen. Alm anhålls och förs till sjukhus för sina brännskador. Under kvällen påträffas Linda Chens döda kropp.

19 september: Alm skickas till en psykiatrisk akutmottagning, men skrivs ut från densamma vid 15-tiden, och förs till arresten i Borlänge.

22 september: Mats Alm häktas misstänkt för att ha mördat sin sambo.

23 september: Mats Alm fortsätter neka och hävdar att han blivit bortförd av kidnappare som var ute efter Lindas pengar. De har hållit honom drogad och instängd i en bagagelucka. Men läkare kan inte hitta några spår i Mats Alm kropp som kan bekräfta hans påstående att han skulle blivit drogad.

19 november: Flera vittnen träder fram som säger sig ha sett Mats Alm på stan de dagar han sagt sig varit kidnappad.

15 december: Alm byter advokat till den kände Peter Althin.

8 januari: Åklagaren begär Mats Alm fortsatt häktad ännu en gång. Alm motsätter sig omhäktningen och en förhandling hålls i Falu tingsrätt.

Publisert: