Nael Touqan, auktoriserad translator på arabiska.
Nael Touqan, auktoriserad translator på arabiska.

Arabvärlden fördömer terrordådet i Stockholm

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Självmordsbombaren i Stockholm väcker ingen sympati i arabvärlden.

Arabiska tv-kanaler och sajter är ense i bedömningen av Taimour Abdulwahab:

Han utförde ett terrordåd.

Han var ingen martyr.

Han var en knäppgök.

Han saknade stöd.

Nael Touqan, auktoriserad translator på arabiska.
Nael Touqan, auktoriserad translator på arabiska.

Nael Touqan, auktoriserad translator på arabiska, har för Aftonbladets räkning gått igenom 54 olika arabiska kanaler och sajter i Mellanöstern och runt om i världen. Så här rapporterar några av de största:

Al Manar – Hizbollahs TV-kanal, Libanon

Den svenska polisen förstärker säkerheten och letar efter eventuella samarbetsmän till självmordsbombaren Taimour Abdulwahab som sprängde sig till döds i den svenska huvudstaden och kunde ha iscensatt ett blodbad mitt i den svenska huvudstaden. Han lyckades spränga sig själv i förtid.

Al Sharq Al Awsat

– Internationell arabisk tidning, London

Självmordsbombaren siktade sig in på att spränga sig på Centralstationen eller i ett stort varuhus för att skada så många som möjligt med sitt terrordåd. Abdulwahab är född 1981, blev svensk medborgare 1992 och är ursprungligen från Irak. I hans meddelande till den svenska polisen och en nyhetsbyrå påstår han att han vill hämnas ”kriget mot Islam” som Sverige bedriver, bland annat genom svenska insatser i Afghanistan.

TV-Dubai, Förenade Arabemiraten

Fredens huvudstad förvandlades till dödens skådeplats. Dagen efter utdelning av Nobelpriset i Stadshuset försökte en terrorist iscensätta ett blodbad i centrala Stockholm. Den mest ”twittrande” ministern i världen, utrikesminister Carl Blidt, skrev att ett oroväckande terrorförsök misslyckades och att det kunde ha föranlett en stor katastrof.

Al Riyadh.net, Saudiarabien

Läsarkommentarer om nyheten om självmordsbombare i Stockholm:

– Varför slå till mot Sverige? Allting är grönt och neutralt där. Vår profet behöver inga sådana idioter som försvarare.

– Sveriges inblandning i Afghanistan och dessa teckningar är individuella saker och vi ska inte döma ett helt fredligt folk på detta sätt. Det här skadar oss muslimer och islam. Vi ska försöka vända trenden och förbättra islams anseende som nedsmutsas genom sådana idioter.

Al Jazeera. Arabvärldens ledande TV-kanal

Kommentarer från kanalens tittare:

– Jag borde byta mitt namn och min religion. Den islamiska nationen har drivits mot fördärv, dels genom våra ledare och dels genom sådana idioter. Onda människor skadar oss och vår religion hela tiden.

– Sveriges muslimer måste ordna demonstrationer för att bekräfta att de fördömer terrordådet som skadar både islam och muslimerna och gagnar islamfobins propaganda.

– Islamfobin som är ett amerikanskt påhitt från extremkristna, har fått gehör hos alla extrema högerpartier i Europa. Den som har begått detta illdåd har gjort dem en stor tjänst och skadat vår fredliga religion.

– Knäppgöken representerar inte oss.

Arabiska medienätet moheet.com

Trots att Taimour Abdulwahabs illdåd är oacceptabelt och fördöms av alla, muslimer och icke muslimer, så återstår det krav på en viss kursändring i den svenska politiken och sättet att behandla muslimer. Vi säger detta för att inte sådan politik ska utnyttjas och utgöra en ursäkt för vissa personer att använda sig av terror och extremism för att skada civila och det svenska samhället.

Aftonbladet

Publicerad: