Ambulans dröjde 55 minuter – bebis dog

NYHETER

Den två månader gamla pojken kämpade för livet

På onsdagen avled den bebis som kördes över av en sladdande bil på Öckerö.

Enligt Göteborgs-Posten tog det 55 minuter in ambulans kom.

– Det är klart att det är jätteilla om det tagit så lång tid, säger Bengt Asplén, chef för Ambualarm, till GP.

I tisdags kväll blev en 30-årig kvinna och henns två och en halv månad gamla bebis överkörda av en sladdande bil på Öckerö utanför Göteborg.

Pojken låg i sin vagn och for upp på trottoaren och kämpade sedan för sitt liv. Men på onsdagskvällen avled han av sina skador.

Fick vänta 55 minuter

Göteborgs-Posten skriver på torsdagen att den 30-åriga kvinnan och den lilla pojken fick vänta i 55 minuter innan ambulansen kom på plats. Man hänvisar till en första avvikelserapport.

– Det är klart att det är jätteilla om det tagit så lång tid, säger Bengt Asplén, chef för Ambualarm som hanterar kontakterna mellan SOS Alarm AB och regionens ambulanssjukvård till GP.

I väntan på ambulanserna deltog Öckerö räddningstjänst i det livsuppehållande arbetet. Bebisen fick då syrgas i en bil, medan mamman låg på mage i diket under nästan en timme då man inte vågade flytta på henne. Räddningsarbetarna kunde bara lägga filtar över kvinnan och använda värmelampa för att hon skulle hålla en god kroppsvärme.

Max 10 minuter

Inom Storgöteborg ska det maximalt få dröja tio minuter innan ambulans är på plats vid de mest akuta larmen, enligt GP.

– Trycket var uppenbarligen väldigt hårt. Just när olyckan skedde fanns inte en enda ambulans tillgänglig, säger Bengt Asplén till tidningen.