De serveras fortfarande smörgåsbord av kvinnor

avOlivia Svenson

Vi vänder blad och går vidare, säger kungen.

Han vänder på klacken. Jakten är över.

Jag är på väg upp för trappan till en nattklubb på Stureplan när en tjej tränger sig förbi. Hon ser ut att ha bråttom. Hon ser ut att frysa i sina tunna kläder. Några timmar senare ser jag henne igen. Inne i värmen. Hon står tätt intill en känd sportstjärna. En ung adelsman på andra sidan. Glasen är fyllda med dyr champagne och tung housemusik får kristallkronorna i taket att vingla. Bara månader tidigare var hon i Båstad. Då i en soffa i ett viprum, bredvid en känd fotbollsspelare och en kompis till kungabarnen.

Jag fick en klump i magen när jag såg henne då.

Jag får en klump i magen nu.

De talar inte med henne, männen. Men när hon vänder sig om för att rota i sin väska tar sportstjärnan henne mellan benen.

Den som besökt en klubb vid Stureplan eller en fest under tennisveckan i Båstad, vet att ”kaffeflickorna” fortfarande finns. De som väljs ut och rings in, de som ska flankera de unga männen med backslick och kavaj. De som aldrig behöver betala inträde, aldrig betala för spriten. De som ska finnas där. Lättklädda. Tillgängliga.

Vi vänder blad, säger kungen.

Kanske kunde man göra det, om det ändå vore nya tider. Om de unga männen i societeten, de som är vana att få vad de vill när de vill, inte fortfarande serverades ett smörgåsbord av kvinnor till varje middag, till varje fest.

Datadrottningen Helen Wellton berättar i skandalboken om kungen att hon för många år sedan blev uppringd av hans kompis Christer Gustafsson. Herrmiddag stod på menyn, hon erbjöds att komma till desserten. Hon tackade nej.

Det finns alltid någon annan som tackar ja. Stolarna är aldrig tomma. För de unga männen i backslick och kavaj behöver aldrig sakna sällskap.

Hon kallades kaffeflicka förr i tiden. Nu går hon under namnet drinkhora.

Hon ger mig en stor klump i magen och jag vill inte att hon ska stå här med dem. Jag vill smuggla in henne i min jacka och ta henne därifrån.

Men männen är övertygande, spriten berusande, natten ung. Det är ju dags för dessert. Kan du inte stanna lite till?

Vi vänder blad och går vidare, säger Sveriges statschef.

Om det ändå vore så lätt.