Man åtalad för bilbomb i New York

NYHETER

FBI: Han var inte ensam

1 av 2 | Foto: Faisal Shahzad, 30.

Mannen som misstänks ha försökt spränga en bil på Times Square i New York greps i sista stund när han var på väg att flyga till Dubai.

Nu åtalas han för terrorism.

Mannen säger att han agerat ensam – men det tror inte FBI.

På tisdagen väcktes åtal mot Faisal Shahzad, 30, på fem punkter, bland annat om internationell terrorism och försök att använda massförstörelsevapen.

Den misstänkte är amerikansk medborgare av pakistanskt ursprung. Han återvände till USA i februari efter fem månaders vistelse i Pakistan.

Mannen greps i sista stund på JFK-flygplatsen på måndagen, ombord på planet han skulle ta till Dubai.

Kunde dödat många

Enligt den federala polisen FBI har Shahzad erkänt att han köpt bilen, satt ihop spränganordningen och placerat den i bilen, ställt bilen på torget och gått därifrån.

Även om bomben sägs ha varit amatörmässigt hopsatt kunde många människor ha dödats om den hade exploderat, enligt myndigheterna.

På tisdagen gjordes husrannsakan i Shahzads bostad i Bridgeport, Connecticut. Pakistan, som samarbetar med amerikanska myndigheter i utredningen, tog in flera medlemmar i Shahzads familj och en vän till honom till förhör.

FBI: Han var inte ensam

Det hade ännu inte framgått om han har anknytning till någon extrem militant grupp.

Enligt uppgifter från Pakistan ska Shahzad ha fått lära sig tillverka bomber i det klanstyrda Waziristan.

FBI:s utredare misstror Shahzad när han säger att han agerat på egen hand.

– Baserat på vår kollektiva erfarenhet är det verkligen svårt att tro att det är något som någon skulle göra på egen hand. Det verkar svårt att genomdriva ensam. Det är en massa vi inte vet ännu, sade en källa med insyn i utredningen till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt flygbolaget Emirates Airlines kallades flygplanet Shahzad skulle resa med tillbaka strax innan det skulle lyfta från John F Kennedy-flygplatsen i New York. Tre passagerare fördes bort från flygplanet. Det är oklart vilka de två andra var.

Fattade misstankar

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg lovordade att polisarbetet snabbt gett resultat.

– Jag hoppas att det imponerande arbetet ska tjäna som en läxa för alla som skulle vilja göra oss illa, sade han.

Bilen, en stadsjeep, övergavs på det livliga Times Square sent i lördags kväll lokal tid. En gatuförsäljare och en av de många poliser som patrullerar området fattade misstankar när de såg den rökfyllda bilen.

Några minuter senare invaderade poliser torget och evakuerade tusentals människor samtidigt som bombexperter tillkallades för att oskadliggöra det explosiva materialet.

TT-Reuters-AFP