Nyheter

Leo hängde sig i häktet

avLinda Hjertén

Hovrätten fastställer domen för vårdarna:
De gjorde inte nog för att rädda hans liv

Leo tog ett lakan och tog hängde sig på häktets toalett.

Men när vårdarna hittade honom lät de honom hänga kvar i 14 minuter.

I dag föll domen mot dem i Göta hovrätt – vårdarna gjorde inte nog för att rädda småbarnspappans liv.

Händelsen inträffade den 1 februari 2008 på häktet i Mariestad där Leo, 23, var intagen.

På kvällen bad Leo om att få gå på toaletten. Där inne tog han ett hopvirat lakan, gjorde en snara och hängde sig i ett takrör.

Hängde i 14 minuter

Kvällspersonalen märkte att Leo tog ovanligt lång tid på sig inne på toaletten, men när de hittade honom hängande i taket lät de honom vara istället för att direkt ta ner honom och påbörja återupplivningsförsök.

Först 14 minuter senare när ambulanspersonal kom till platsen, togs den livlöse Leo ned från taket. Hans skador var då så svåra att han avled två dagar senare på sjukhus.

– Hur kan de bara tro att han är död utan att gå fram och känna? har Leos flickvän tidigare sagt till Aftonbladet.

Kunde ha räddats

Vårdarna själva har tidigare sagt att de ansåg det lönlöst att rädda Leos liv.

Överläkare Peter Krantz har dock gjort en helt annan bedömning: "Det kan inte sägas vara osannolikt att NN kunnat räddas till självständigt liv om han omedelbart blivit nedskuren och livräddande insatser påbörjats då han först påträffades."

Tjänstefel

Men vägen till ett åtal var krokig.

En förundersökning inleddes men den lades ner eftersom åklagaren inte kom fram till att någon åsidosatt sin arbetsuppgift. Men detaljer som avslöjades i Sveriges Radio Kaliber gjorde att en ny förundersökning inleddes, och det slutade med att de tre vårdarna åtalades för tjänstefel.

Vårdarna – tre män i åldrarna 60, 52 och 39 år – fälldes sedan i tingsrätten för tjänstefel till 80 dagsböter vardera för att de inte försökte rädda livet på Leo.

Ej ringa

Två av dem var inte nöjda med domen och överklagade den och i dag kom Göta hovrätts dom. Men hovrätten fastställer tingsrättens dom.

"Gärningen är ej att bedöma som ringa", skriver hovrätten i sin dom.

Fotnot: Leo är ett fingerat namn.