Nyheter

Två män häktade i Vilks-härvan

Av: 

TT-Aftonbladet

NYHETER

Två män, som greps förra veckan, misstänkta för att ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks, häktades sent på måndagskvällen i irländska Waterford. Men inte för stämpling till mord, utan för mindre allvarliga brott.

Lars Vilks.

Foto: david bergström

Av de sju som greps i förra veckan har fem släppts, varav en på måndagskvällen. Två män är nu kvar i häkte. Den ene, en 45-årig algerisk man, misstänks för att ha skickat ett sms "av hotfull karaktär" och den andre mannen, en libyer, anklagas för att ha använt falska dokument när han sökte asyl i Irland. Det är inte klarlagt om anklagelsepunkterna har med mordplanerna på Vilks att göra.

Enligt algerierns försvarsadvokat Brian Chesser kan de misstankar som lades fram vid måndagskvällens förhandlingar vara ett sätt för polisen att hålla kvar männen i häktet, och han tror att det kan komma mer allvarliga anklagelser senare.

Amerikanskt pass

Misstankarna de hålls kvar för var inte de enda anklagelser som den irländska polisen tog upp under förhandlingarna i distriktsdomstolen i Waterford. Bland annat sades den 45-årige algeriern Charaf Damache, som har beskrivits som huvudmisstänkt i utredningen, "kunna ha tillgång till" ett amerikanskt pass. Ett amerikanskt pass figurerar även i åtalet mot amerikanskan Colleen LaRose eller "Jihad Jane", den kvinna som åtalats i USA för stämpling till mord på Lars Vilks. Hon ska ha stulit sin amerikanske pojkväns pass innan hon reste till Europa.

Ifrågasätter identiteter

Polisen ifrågasätter även de båda männens identiteter, bland annat ska Damache ha använt sig av två olika falska franskt namn.

Damache bor i Waterford tillsammans med en amerikansk kvinna i 30-årsåldern, i medierna kallad "Jihad Jamie". Hon konverterade till islam och flyttade från USA till Irland med sin sexårige son för mindre än ett år sedan. Hon greps också förra veckan, men släpptes i lördags. Colleen LaRose ska enligt medieuppgifter ha träffat paret när hon var i Irland i höstas.

Vill inte prata

En granne till paret berättar att han märkte när polisen slog till mot två lägenheter i huset i förra veckan. När TT står utanför huset kommer en kvinna ut genom porten, iförd svart, heltäckande niqab, alltså en slöja där bara ögonen syns. Är det "Jihad Jamie"? Hon är lång, blåögd och bär glasögon. Kvinnan vill inte svara på några frågor utan drar snabbt igen dörren och försvinner in igen utan att säga ett ord. Senare på eftermiddagen, när hon kommer hem med en pizza, vill hon heller inte prata.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter